Történelmi tagolódás a megyében

Alcsík (Ciucul de Jos)

Alcsík Csíkszék fiúszéke volt. Ma egy nyújtott kör alakú medence képe tárul elénk, melynek hossza 18, szélessége 10 km. Az Olt mellett másik fő vízfolyása a Fiság. A hegylábi és a magasabb teraszokon fekvő települések többnyire keleten követhetők, míg az Olt árterén, illetve árvízmentes peremén fekvő alcsíki falvak száma már kevesebb (Csíkszentkirálytól egészen Nagytusnádig).

Alcsík a pityóka hazája. Termesztésére vonatkozó első adatok 1801-1805 körüliek.

Alcsík híressége a csíki festékes szőnyeg. Ez a székely szőnyeg gyapjúból készül, színes geometriai mintákkal (Csíkszentkirály, Csíkszentmárton). A női népi viselet ruhadarabjai: csepesz (főkötő), fejkendő, fodros ujjú ing, pendely, lajbi, rokolya, kötény és csizma. A férfiaké a harisnya, ing, zeke, posztóujjas, csizma.

A kistáj főközlekedési úton (a 12-es, 11B) jól, illetve csak alacsonyabb rendű bekötőutakról célforgalommal érhető el (pl. Csíkszentgyörgy és vidéke). Tusnádfürdőn az egyre erősödő idegenforgalom igényli a fogadókészség színvonalának emelését, de a természet- és a környezetvédelem szempontjainak döntőnek kell maradniuk.

A kistáj természetvédelmi értékekben bővelkedik. A borvíz-kincs és a mofetta-feltörések továbbra is a gyógy-idegenforgalom alapjául szolgálhatnak. Az üdülési területhasznosítás legfőbb gondja a turisztikai ellátottság közepes színvonala és teherbíró-képessége. Megfelelő fejlesztéssel párosulva az Olt mentén helyi üdülő-, vízisport-központok alakíthatók ki.