Eseménynaptár

Ezer Székely Leány Napja

Sarlós Boldogasszony napján, az ünnepi szentmise bemutatása után kerül sor minden évben a csíksomlyói Nyeregben az Ezer Székely Leány Napja színpompás műsora, a fiatalok hagyományőrző seregszemléjére.Mint annyi más hasonló hagyományos rendezvényt, amit nem lehetett a kommunista ünneprendszerbe beszorítani, ezt is betiltották. 1990-ben indult újra. 2000 óta a rendezést az "Ezer Székely Leány Napja Alapítvány" vállalja magára.

A déli harangszó után kezdődik a műsor lovaglóversennyel, amelyre az egész csíki medencéből érkeznek lovasok. A verseny fődíja egy gyönyörű csikó.

A néptánc, népzene és népviselet ünnepének hosszú órái a lóverseny után következnek. Hagyományosan minden évben más-más tájegység mutatja be táncait és hagyományait, majd a különböző néptánc csoportok szórakoztatják a nagyszámú nézőközönséget.

Nem csak a szűkebb régióból, hanem egész Székelyföldről és Moldvából is érkeznek tánccsoportok és népdalénekesek. Évről évre bővűl a résztvevők köre, így az utóbbi években már külföldi résztvevőknek is tapsolhat a közönség.

Az ünnep késő este ér véget, a tábortűz mellett ropott néptánccal.