Eseménynaptár

Farsangtemetés

Ősrégi szokás vidékünkön a nagyböjt előtti farsangtemetés. A kereszténység előtti hitvilág továbbélése ez a hagyomány. A tél elmúltának, szimbolikus "eltemetésének" sok vidámsággal, álarcos felvonulással és tréfás jelenetekkel tűzdelt ünnepe.

Az ősi pogány hit késői megnyilvánulásai a telet elűző tűzgyújtás, a maszkok és mondókák valamint a nagy zajjal és felfokozott vidámsággal lefolytatott ceremónia is.

Vidékenként változó a rituális temetés menetrendje, és a hozzá kapcsolódó népszokások.

A gonosz telet általában egy felöltöztetett szalmabábú (Illés) jelképezi, aki súlyos beteg és betegségét egy "orvos" állapítja meg. Majd kimúlik és kezdetét veszi a síratás, búcsúztatás, sok élcelődéssel és a falu lakóit és elöljáróit sem kímélő "méltatásokkal".

Ezután a tömeg utoló útjára kíséri a telet és a falu határában vagy egy erre kijelölt helyen elégetik a szalmabábut.

A kíséret állatokat, ördögöket és egyébb furcsa figurákat megjelenítő jelmezekben nagy hangoskodással és csörömpöléssel kíséri a bábut utolsó útjára.

1990 óta a Hargita Megyei Művelődési Felügyelőség a Hargita Megye Tanácsa védnöksége mellett minden évben más-más helyszínen megszervezi a hagyományőrző csoportok farsangbúcsúztató seregszemléjét, ahol a megye összes néprajzi tájegységei képviseltetik magukat.