Eseménynaptár

Nárciszfesztivál Szentegyházán

A hosszan lenyúló hegylábak (a helyiek által lázoknak nevezett) nedves kaszálóin fehér virágtengerként díszlenek a nárciszrétek. A néha igen sűrűn (négyzetméterenként akár 100 tő is) virító keskenylevelű nárcisz (Narcissus stellaris) bódító illata már messziről csalogatja a környéken túrázókat. Szentegyházától délre, a Pokolláz nevű tisztáson, 100 hektáron, délebbre, az Oklánd és Vargyas között emelkedő Rika-tetőn gyérebben a gyakori szedés miatt májustól június közepéig bódít a nárcisz illata.

A Szentegyháza közelében fekvő Pokol-láz környékén található több hektár nagyságú náciszréten 1976-tól minden év májusában megrendezik a Nárcisz-fesztivált. A Homoród völgyének fiatalsága népviseletbe öltözik, hogy nemes versengésben összemérje erejét a szomszédos Kovászna és Brassó megye közeli falvainak fiataljaival. A székely tánc- és népdalkultúra ápolásának szép alkalma ez, az ismerkedés és barátkozás ünnepe. A program népzenei, néptánc jellegű.

A rendezvényen rendszeresen fellépnek Zetelaka, Csíkmadaras, Lövéte, Kápolnásfalu, Tusnádfürdő és Szentegyháza, illetve a magyarországi Mátészalka folklórcsoportjai, a testvértelepülések hagyományápoló csoportjai, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.