Eseménynaptár

Régizene fesztivál

1980 óta minden év júliusának első hetében Régizene fesztivált rendeznek Csíkszeredában. A kommunista hatóságok 1986-ban betiltották, majd 1990-ben indult újra. Erre a rendezvényre Románián kívül Magyarországról, Angliából, az Egyesült Államokból, Törökországból és más országokból is érkeznek résztvevők, akik korabeli ruhákban és korabeli muzsikával szórakoztatják e műfaj kedvelőit általában nemcsak Csíkszeredában, hanem Gyergyószárhegyen is. A Régizene Fesztivál előadásainak a XVII. századi Mikóvár, a csíksomlyói barokk templom és a szárhegyi Lázár kastély nyújt méltó környezetet. A reneszánsz és barokk kor hangulatát nemcsak az ódon falaik között elhangzó gregorián, középkori, barokk vagy klasszikus muzsika, a lejtett tánc, hanem a korhű ruhák valamint a megszólaltatott antik hangszerek is idézik.

A Kelet- és Közép- Európa legnagyobb nemzetközi régizenei találkozója Románia Művelődési Minisztériuma, Hargita megye Tanácsa, a Hargita megyei Művelődési Felügyelőség és Csíkszereda Városi Tanácsa közös rendezvénye.

A fesztiválnak, az évente meg-megújuló résztvevői mellett világhírű állandó vagy gyakran visszatérő vendégei is vannak, mint a szentendrei Kecskés Régizene Együttes, Lőrinczi György lantos Marosvásárhelyről, a budapesti Ars Renata Együttes, a budapesti Kecskés Mónika és Deák László orgonaművészek, a bukaresti Madrigál kórus, a százhalombattai Musica Matricana, a brassói Paul Cristian orgonaművész.