Eseménynaptár

Csíkszeredai Városnapok

1998 óta minden év augusztusának első hétvégéjén kerül sor a Csíkszeredai Városnapok megrendezésére, amikor a város első, hivatalos dokumentumban való megemlítésére, Izabella királynő 1558. augusztus 4.-én Tordán kiadott kiváltságlevelére emlékeznek. 2000 augusztusa óta a Városnapok része a korábban külön rendezvényként élő Ifinapok és a Prímások Találkozója is.

A Városnapok általában 4-5 napig tartanak, a program része, a fent említett Ifinapok és Prímástalálkozón kívül a város zászlajának ünnepélyes felvonása, a Városi Tanács ünnepi ülése, ahol különböző díszoklevleket elismeréseket, Pro Urbe díjakat, díszpolgári okleveleket adnak át. A környékbeli fúvószenekarok térzenével szórakoztatják a város lakóit, kézműves-vásár, Pityóka-fesztivál, sportvetélkedők, járulnak hozzá a hangulat fokozásához, a Majláth Gusztáv Károly téren sörsátrak állnak, amelyek hajnalig szolgálnak étellel-itallal a csíki polgároknak. A helyi művelődési intézmények is ünnepi programmal készülnek az eseménysorozatra, könyvbemutatók, helytörténeti jellegű kiállítások, író-olvasó találkozók, színházi előadások, vetélkedők, szabadtéri gyerek- és felnőttprogramok sokasága várja az érdeklődőket. A péntek- és szombat esti "bulik", valamint a vasárnap esti táncház szép számmal csalogatják utcára a város és a környék apraját-nagyját, gyerekek, ifjak és idősek örülnek annak, hogy "történik valami", a központ utcái és terei a zsúfolásig megtelnek vidám emberekkel.

Az eddig Ifinapok keretében zajló sportrendezvények széles körben vonzzák leginkább a fiatalokat, a közönség részéről a legnagyobb érdeklődést az autó-ügyességi és gyorsasági verseny kelti, az ilyenkor szokásos nagy meleg ellenére is sportolni vágyók foci-, utcai kosárlabdabajnokságon, sakk-, bicikli-, asztalitenisz-, tenisz-, lábtenisz- és futóversenyen vehetnek részt. A legtöbb embert utcára csalogató tűzijáték fénycsóvái hagyományosan szombat este pontosan 22 órakor tűnnek fel az égen, ezt követően helyi és környékbeli együttesek, hazai és külföldi ismert előadók, együttesek szórakoztatják hajnalig a közönséget. Vasárnap délelőtt újra nyit a népművészeti és kézműves vásár, a színpadon egész nap a Prímások Találkozója résztvevői szerepelnek, fellépnek a Hargita Nemzeti Székely Együttes táncosai. Este hajnalig tartó utcai táncház zárja az ünnepségsorozatot.