Udvarhelyszék

Románandrásfalva (Săcel)

Hargita megye délnyugati peremvidékének községe. Románandrásfalva Hargita megye legeldugodtabb falvainak községközpontja. Székelykeresztúrtól 20, Héjjasfalvától 9, Segesvártól 14 és Székelyudvarhelytől 48 km-re terül el. Nevezik még Székelyandrásfalvának is.

A Sf. Arhangheli ortodox templom

1848-ban épült a régi (1772-ben épült) templom helyén. Régi templomi berendezései megmaradtak (üvegikonok, zászlók), két újkori haranggal.Tornya a 17. századból való. 1971-ben festették ki voroneţi kék színnekkel. 1806-ban Gheorghe Lazăr itt volt a faluban három hétig. Emléktábla jelzi ez az eseményt. A régi templom 1723-ban épült.

Kissolymos (Soimuşu Mic)

Lakói solymokat szolgáltattak a fejedelmi udvarba és a török Portára. A falu arról volt nevezetes, hogy a falu sáros utcáin régebben falábakon jártak. Ma szellemesen jegyzik meg: „a faláb eltűnt, de maradt a sár".

Távol a községközponttól, Székelyandrásfalvától 4, Héjjasfalvától 13, Székelykeresztúrtól 24, Székelyudvarhely-től 52, Hargita megye központjától, Csíkszeredától 104, és Segesvártól 24-km-re terül el.

Nagysolymos (Soimuşu Mare)

Ősi székely solymárok faluja. Egykori kiváltságai is a solymászattal kapcsolatosak. Azóta a solymok erről a vidékről elvándoroltak és megfogyatkoztak.

Magyarhidegkút (Vidacut, Kaltenbrunnen)

Ortodox temploma

A templom 1868-ban épült, egy régebbi, 1789-ből származó templom helyébe. A régi templomból ikonok maradtak meg.

Székelyszenterzsébet (Eliseni)

Ebben a faluban volt birtoka a híres Eőssi-családnak. A főnemes Eőssi-család fogadott fia volt Péchi Simon (1565-1642), az erdélyi szombatosság megalapítója.