Udvarhelyszék

Fenyéd (Brădeşti)

Székelyudvarhely peremközségeként még két falut (Máréfalva és Küküllőkeményfalva) irányít.

Székelyudvarhelytől, a város központjától 5, Csíkszeredától, Hargita megye közigazgatási központjától 47 km-re fekszik (a 13A országút mentén).

A falu északi, nagyobbik része a Zetelaka-Gyergyószentmiklós felé vezető 138. megyei út mentén húzódik.

Híres hagymatermelő falu és a székelyudvarhelyi zöldségpiac egyik ellátója.

Székely kapuk a faluban

A falu területén több faragott székelykapu figyelhető meg 1973 augusztusában a csíki út mellett 2 nagykapu, a gyergyói út mellett felfelé, jobbra 17 nagy székelykapu és egy gyalogkapu, míg bal oldalt 13 nagy székely kapu és egy gyalog kapu volt látható Dávid Mózes kapufaragó a faluban él.

Dávid Mózes szerint a kapucsinálás egy összetett munka: a cserefát harcsafűrésszel beródalják (halkolják), aztán fejszével és kézi bárddal kialakítják a kívánt méreteket. Vonalzóval, súlytóspárgával megjelölik, majd lapra faragják.

Következik a csapolás vagy vállazás (az oszlopok a betétlapokat és a hónajkötéseket összepászítják). Ezek után következik a kapu tuljdonképpeni faragása (a vésés 16-20 napig is eltarthat).

A kapulábakat beosztják a minták szerint, majd a motívumok faragására térnek rá (tulipán, bimbó, rozetta, inda, levélzet, kettes vagy hármas díszítéssel). A mélyítés fél vagy egy centiméter szokott lenni. A vésett kaput lenolajjal kenik be.

A fenyédi székely kapu darabjai: 3 kapuzábé, egy összekötő kontyfa, 4-6 darab hónajkötés. A galambdúcos rész kelléke a 350-360 zsindely, 6 darab cólosdeszka (galambdúc-deszka). A kontyfára feliratok is kerültek.