Udvarhelyszék

Homoródalmás (Mereşti)

A Központi-Hargitából délre siető Kis-Homoród völgyében települt, a 32-es megyei út mentén, 560-570 m magasságban. A központból balra induló 132A jelzésű megyei út a Nagy-Homoród völgyi falvakkal teremt kapcsolatot.

A Vargyas-patak szurdokvölgye és az almási barlangok

A tájvédelmi körzet területe 800 hektár. 1980-ban nyilvánították védetté és a homoródalmási Tanács kezelésében van. Szabadon látogatható. Homoródalmásról a Szármány alatt nyíló Barák utcáján felfelé, illetve az Almás pataka mentén haladva közelíthető meg. A Vargyas-patak szurdokvölgye Homoródalmástól keletre, tőle 9 km-re terül el. Keletről a Felső Mál (936 m), nyugatról az Alsó Mál (935 m) magas mészkőszirtje fogja közre a mély szurdokvölgyet. A Vargyas vize mészkőszurdoka az északi bejárattól, a Kőmező patak beömlésétől a Vízkeletig tart. A Vargyas vize tulajdonképpen a homoródalmási mészkőrögbe mélyült és alakította ki az észak-déli lefutású szurdokvölgyet. A festői völgyszoros, szurdokvölgy az Északi-Persány-hegység jura mészkövében alakult ki, mintegy 4 km hosszúságban. Klasszikus karsztvidéken járunk. A felszíni és a mélységi karszt valamennyi formája megtekinthető. A Vargyas vize egy részének a szikla alá merülésének helyét (ahol búvópatakká alakul) Víznyugatnak, majd a szoros kijáratánál „az újra megjelenés helyét" Vízkeletnek nevezte el a helyi lakosság.

Az Orbán Balázs barlang (Főbarlang, vagy Kőlik). Megközelíthető: Homoródalmás felől (9 km), Vargyas felől (14 km autóút a Hidegaszó- patakáig, onnan gyalog 1 km). 1973-ban függőhidakat képeztek ki, azóta ezek tönkre mentek. A Persány-Rika hegység gerincét követi a kék kereszt turistajelzés, Vargyas-Almási-barlang között pedig a piros háromszög jelzés. A Dél-Hargita-Barót köve felől a Kormos völgyén fel vezet a sárga pont jelzés. Az egykoriban befalazott bejárathoz lépcsőkön lehet feljutni. A barlang nyílása a Csudálókő északi oldalában van. 1931-től az Orbán Balázs nevet viseli. A barlang fő részei: Bejárati terem (jól látszanak az egykor összefüggő falrész nyomai), Ablak, Szuszékok, Csala sírja, Kápolna- és Márványterem, Újkijáró, Függőkő, Nagyterem, Karzat, Pokol, Kutyalika, Medvebarlang, Jordán kútja, Emeleti terem. A vízfolyás hiánya a barlang idős voltát húzza alá. Jelentősége: a felső paleolitikumtól kezdve a középkor végéig emberi településül szolgált. Az ember jelenléte a barlangban 7-8000 évre visszamenőleg igazolt. Eddig 9 Homo sapiens - emberi - csontlelet tártak fel. Csiszolt kor kőszerszámai andezitből és gejzeritből készültek. A kerámiatöredékek az erősdi kultúrát, a péterfalvi és a boian-i kultúrát képviselik. A középkort a zöld kerámia képviseli. Előkerültek: Ursus speleus (barlangi medve) csontok, a Kolozskorpád II. - Witenberg jellegű bronzkori edénytöredékek, kőfejsze, réz karkötő, bronz karperec, agyagedények.

Vendéglátás

Magánházaknál (50 ágy), Ügyintéző: Józsa Albert, 4158 Homoródalmás. 36. szám. Tel.: 2 (Mereşti). Homoródalmáson vendéglő van, kerthelyiséggel.