Udvarhelyszék

Homoródfürdő (Băile Homorod)

A fürdőtelep a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében fekszik, 740-760 magasságban, 18 km-re Székelyudvarhelytől. A megyeszékhelytől 34, Szentegyháza várostól, melyhez tartozik 6 km-re fekszik. Régen hegyaljai kis település, helyi érdekű szénsavas meleg-hidegvizes szénsavas fürdővel, ma országos jelentőségű ifjúsági üdülőtelep, bő vizű borvízforrásokkal (Lobogó, Mária, Csorgó, Homoródi, Ilona, Fenyves források). Éghajlata jellegzetesen hegyaljai klímára emlékeztet. A nyár meleg, a tél hideg, változó irányú légáramlatokkal. Az Ilona-völgy többnyire szélvédett. A hegyaljai klíma kiválóan alkalmas a felüdülésre, a gyógyulásra. A kis üdülőtelep a tranzit autós idegenforgalom egyik állomása. Villáiban közel 4000 ifjúsági férőhelyet alakítottak ki. Alkotótábor és konferenciaközpont szerepe erősödőben van. Szálloda, vendéglő és bár várja látogatóit. Ezen kívül több magánvilla kínálja szálláshelyeit.

A főút menti borvízforrások

Homoródi vagy Vészfarki-forrás Csorgó-forrás Lobogó- forrás vagy Kápolnás-forrás napi 7200 liter vízhozammal; ez a legbővebb ásványvízforrás Homoródfürdőn. Mária-forrás vagy Felső kút Hidegfürdő forrásai Főforrás vagy Klotild-forrás Ilona-forrás Fenyves-forrás vagy Kálmán-forrás Tódor-féle forrás A fenti forrásokra jellemző a mikroelemek (Li, Mn, Br. J) viszonylag magas aránya. Vegyileg a földes-meszes, kloridos savanyú vizek csoportjába tartoznak. Ivókúraként és asztali vízként hasznosíthatók. Feltehető, hogy a homoródi ásványvizeket már a római időkben használták.

A Földvár romjai

(a Lázon, a régi római út közelében). Téglás Gábor a Várhegy vagy Földvár nevű helyen, az egykori csíki úttól balra (ez a római út nevet is viseli) egy négyszögű, 36x36 méter nagyságú római őrhelyet (castellumot) írt le. Ettől délnyugatra mintegy 200 méterre egy 23x15 méter alaprajzú, római erődítésekre jellemző (i.e. a II. századra tehető) várelemeket figyelt meg. A két római castellum (katonai őrhely) Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében régészeti rezervátumként szerepel.

Vendéglátás

DiáktáborKözel 700 személynek tudnak szállás biztosítani a diáktáborban. Tel. 20 (Szentegyháza). A diáktábor a Hargita megyei Táborigazgatóság (Csíkszereda) kezelésében van. 2-4-8 és 10 ágyas szobák, melegvíz csak a 6. és a 21-es villában van (összesen 108 férőhely). Ügyintézés: Csíkszereda, Temesvár sugárút 15. II. emelet 314. Tel. 40-66-113-006. Homoród Szálló (29 férőhely, 2-3 ágyas szobákkal, vendéglő, bár). Tel. 40 (Kápolnásfalu).