Udvarhelyszék

Lövéte (Lövéte)

A Homoródmente legnagyobb hegyaljai halmaz-települése. Szentegyháza felől, a 132-es megyei „még aszfaltozott" úton közelíthető meg. Magas házai, szűk, kanyargós utcái, színes népviselete, hímes szőttesei, építészeti és néprajzi hagyományai alapján egyike Székelyföld legérdekesebb falvainak. Egykoriban solymárfalu is volt, ezt őrzi a határában levő Somkő vagy Sólyomkő helynév. Lövéte a Kis-Homoród viszonylag szűk, földcsuszamlásos völgyében fekszik, Szentegyházától délre, tőle 10 km-re. 1913 után a legjelentősebb földcsuszamlás 1970 júniusában volt: 14 millió köbméter föld mozgása zajlott a Kis-Homoród jobb oldallejtőjén.

Római katolikus temploma

1776-ban épült, ez olvasható a torony homlokzatának közepén. 1771-72-ben kezdték építeni és 1776-ban fejezték be. A Kisboldogasszony tiszteletére felszentelt, nyugati homlokzatú templomhajóból, szentélyből és sekrestyéből áll. Késő barokk stílusban épült. Három középkori kőfaragványa van: egy gótikus keresztelőmedence (a hajóban), egy román kori és gótikus típus keveredéséből kialakult, pillér alakú szenteltvíztartó (falba építve a hajóban). Mindezek a falu középkori templomából kerülhettek ide. Egy gótikus kehely a gyulafehérvári Battyhaneum gyűjteményébe került.

Nevezetes házak Lövétén

Ványoló (dürückölő), a 340. számú bennvalón. Az 1991.évi műemléki kataszter szerint a 19. században épült, majd 1921-ben újjáépítették. A ma is működő ványoló eredeti felszerelése megtekinthető. Ladó András háza (995.szám): a 19. század közepén épült. Sóskút (a 481. számú bennvaló mellett): a sóskutat fedő épület 1866-ban épült.

Túraútvonal

Kirándulások: a Nádasszéki borvízforráshoz, Kirulysarkára, Kirulyfürdőre és Hargitaligetbe.