Udvarhelyszék

Máréfalva (Satu Mare)

A Fenyéd-pataka hosszanti völgyében, a 13 A országút mindkét oldalán, a Cekend-tető aljában fekszik 4 km-re a községközponttól, Fenyédtől. Székelyudvarhelytől 9 km-re, Csíkszeredától 43 km-re terül el. A falu 540-560 m magasságban települt. Hargita megye egyik leghosszabb szalagtelkes faluja (útfalu): 4 km hosszúságon nyújtózkodik a Fenyéd-patak szűk völgyében, a Cekend-tető lábánál.

Székely kapuk Máréfalván

Udvarhelyszéken talán itt látható a legtöbb székely kapu: a nagy, kötött, vésett, galamdúcos székely kapu. Faragott, cifrázott, írott kapunak is mondják, mivel a díszítő motívumokat különböző körívű vésőkkel írják rá a kapura. Muzeális értékük vitathatatlan. Díszítését tekintve virágos kapunak kellene nevezi (Kovács Piroska, 1991. 4). Az udvarhelyszéki székelykapu-típus több jeles példánya tekinthető meg Máréfalván. Ezek különböznek a csíki, gyergyói, kászoni és a háromszéki székely kapuktól. Tulajdonképpen fedeles kapu volt a neve.

Kirándulás a Tizenhétfalusi-havasokba

Máréfalvát elhagyva, a Fenyéd-patak betonhídján túl a 13A országút meredeken emelkedik Cekend oldalába s közben balra egyre jobban kirajzolódik a Várnyaka (vagy Somosnyaka-tető, 845 m magas csúcsán a bronzkori-kora vaskori Máré várával, a Fenyéd-patak jobb oldalán), a műúttól jobbra pedig a Láz (a Cekend, a platóvidék széle). Cekend-tető tulajdonképpen a Központi-Hargita nyugati részének 820-880 m magas vulkáni törmelékes kőzetekből felépülő fennsíkja. A Cekend-tetőn, a műút jobb oldalán levő kőkereszt közelében megállva, szemügyre vehetjük a Központi-Hargita teljes panorámáját. A Madarasi Hargita (1801 m) kissé hátrább, a látóhatár vonalát zárja le. Ezt követően keleti vizsgálódásunk során kijelölhető a vulkáni kaldera északi és keleti széle, az alábbi csúcsok vonalán: Rákosi-Hargita (1758 m - régebbi neve a Galusa-tető), Madéfalvi-Hargita (1710 m - déli oldalában a Csompoly nevű parazita vulkánnal), Csicsói-Hargita (1781 m).

Kirándulás a "vízlopó csatornák"-hoz

a Sándorfalvi őrházhoz, hegyi gyalogtúra - útjelzés nélkül, 11 km, a Cekend-tetőtől 3 óra).