Udvarhelyszék

Nagygalambfalva (Porumbenii Mari)

Nagy-Küküllo középső szakasza mentén, annak jobb partján, a Nagygalambfalvi-völgymedencében települt, 425-475 m magasságban. Székelyudvarhelytől 18, Székelykresztúrtól 7 km-re a 137-es megyei (aszfaltozott) út mentén terül el. 1799-ben Gróf Teleki József ezeket írja a faluról: „Lakják unitáriusok 200 gazda, erdeje sok van, innen deszkával kereskednek, Birnak itt báró Kemény, Sándor és Sebesi nemesek." (Úti jegyzések. 1937. 27).

Református temploma

A templomdombon épült, a falu középső részén, átmeneti stílusban, a 13-14. század fordulóján. A második építési periódusa már az érett gótika idejére esik (14. század közepe), majd a harmadik szakaszban (15. század vége - a 16. század eleje) a hajó megkapta a boltozatát. A templom 1970. évi állagmegóvó munkálatai során feltárt művészeti értékek: szentély ülőfülkéje, a sekrestyeajtó kerete, az osszárium alapfala, a korabeli bolthálózat rajza, és a középkori freskórészlet (Dávid L. 1981. 221). Nagygalambfalva kora középkori leletei ismeretében valószínűnek tűnik, hogy a falunak már a 14. század előtt is volt temploma (Benkő E. 1992. 111).

Görög katolikus templom

(ma: „Sfântu Nicolae" ortodox templom) a 137-es műút bal oldalán emelkedik, melyet 1737-ben építettek. Alacsony kőfal övezi. Az ide telepített román jobbágyok használták a templomot.

Túraútvonal

Kirándulások: a Rák tavához (természetvédelmi terület), a nagygalambfalvi várhoz (Kr. e. 1. század - Kr. u. 1. század), a Rez tetői Kadicsa-várához, és a kisgalambfalvi Omlás-tető várához. Kirándulás a nagygalambfalvi várhoz. A földvár jobb oldalilag a Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak szurdokvölgyén felfelé haladva (ebbe ömlik bal oldalilag a Várca-pataka), a Vágásba vezető szekérúton közelíthetjük meg (Nagygalambfalvától 3 km-re délkeletre). A vár minden oldalról sziklafal által határolt tetőn helyezkedik el. Egykori védelmi rendszere, falainak maradványai ma is jól láthatók (a déli oldalon deszkapalánkot építettek védekezés céljából).