Udvarhelyszék

Zeteváralja (Sub Cetate)

A falu elsőrendű nevezetessége a Nagy-Küküllő és a Síkaszó összefolyásánál létesített völgyzáró gát és víztározó. Zetelaka határából kivált falu. A Nagy-Küküllő hegyvidéki szakaszán, az Ivó-pataka beömlése közelében, a 138-as megyei (aszfaltozott) út mentén fekszik, Zetelakától (a községközponttól) 6, Fenyédtől 12, és Székelyudvarhelytől 19 km-re.

A völgyzáró gát és a víztározó

(új nevek: a zeteváraljai víztározó, "zetalaki gát"). A Nagy-Küküllő felső szakaszának egyetlen mesterséges tava. Árvízvédelmi-folyószabályozási, gazdasági, energetikai, turisztikai-szociális, környezetvédelmi jelentősége van. A vízgyűjtő tó létrehozásával (1976-1992) tulajdonképpen a felszíni vízfolyások sokoldalú hasznosítására törekedtek: ivó- és ipari vízszolgáltatás Székelyudvarhely- Székelykeresztúr-Segesvár-Medgyes vonalán, továbbá az árvizek megfékezése és elektromos energia termelése. A gát korszerű vízgazdálkodási (halászat, hajózás, sportrendezvények) és turisztikai hasznosítási terve még nem készült el. A víztározó vízmennyiségének 3/4-ed része arra szolgál, hogy tartós szárazság esetén is fenn tudják tartani a Nagy-Küküllő kellő vízhozamát. A víztározó befogadóképessége közel 50 millió, a megmozgatott földmennyiség 3 millió köbméter. A munkálatok során több mint 70000 köbméter betont használtak föl. A munkálatok során közel 300 ember dolgozott, a gát építése 16 évet vett igénybe. A gát mögött kialakult mesterséges tó (vízfelület) méretei: hossza 2,6 km, melyből 1, 4 km az egykori Nagy-Küküllő hosszában terül el. A vízfelület szélessége 400-800 méter, a két elágazásban, a Nagy-Küküllő és a Sikaszó mentén pedig 150-200 m között váltakozik.

Zete vára

A vár maradványai a Deság-dombja nevű 812 m magas hegyhát tetején található és a Gyergyóba vezető főútvonalat ellenőrizte. Székely Zoltán (1946) és Ferenczi Géza (1956) dák várként írták amely a késő vaskorban épült és a római korban is ideiglenesen fennállhatott, noha e terület már a római tartomány határain kívül esett.