A Csíki medence

Csíkszépvíz (Frumoasa)

Középcsík egyik jelentős településeként ismerik. Egykori neve Szépmező volt. Csíkszeredától a 12A országúton közelíthető meg (12 km). Előkelőbb voltát, kereskedelmét és iparát a Moldovából ide telepedett örmény kereskedő családoknak is köszönhette. A Szépvízi járás székhelye volt. Az 1700-1800-as években Szépvíz a Csíki-medence legjelentősebb kereskedelmi központja volt. Élénk kereskedelmet folytatott Moldvával. A csíki csergekészítés egyik jelentős helyeként ismerték. Mindig népes falu volt, és vásártartási joggal rendelkezett. Lakóinak száma 1992-ben 1.768 fő, melyből 12 román és 1.755 magyar. Négy falut irányít. A község lakossága 1996. január 1-én 3.672 fő volt. A székelyek mellett örmények is lakták. 1850-ben 93 örmény élt a faluban, 1930-ban már csak 48 fő. Az örmények 1668-69-ben telepedtek le, templomuk 1763-ban épült, Világosító Szent Gergely tiszteletére. 1672-ben Csíkszépvízen 60 örmény család alapított otthont. Benkő Károly szerint (1850) a település 2117 lakosa közül 510 örmény volt.

A két világháború között nyomda is működött a faluban. A falu jelentős részt vállalt a vidék művelődési életéből (kaszinó, könyvtár létesült).

A Pogányhavas és a Szellő-tető lábánál, a Szépvíz-pataka mentén települt nagyközség. 1898-ban törzskönyvezték az alábbi külterületi lakott helyeket: Bükkloka vagy Bükklok, Csügés, Gyepecze, Kostelek és Pricskető.

Csíkszépvízet a Gyimesi-hágó irányában elhagyva a 12A országút mentén egy kellemes utazás részesei lehetünk. A tájkép egyik érdekessége a csíkszépvízi víztározó, amely 1986-ban épült a Szépvíz-pataka és mellékágainak völgyében. Az erdőkoszorúzta szerpentineken felfelé kapaszkodunk a Fügés-telek vagy Fügés-tetőre (1159 m - más nevek: Fügéskert, Szermászó, Gyimesi-hágó, Kabala-hágó). Itt van a Tatros vize (a Szeret vízköre) és a Szépvíz-patakának (az Olt vízköre) vízválasztója. Innen kezdődik a Gyimes vidéke.

Csíkszépvíz nevezetességei

Római katolikus templom 1890-92 között épült Kiss Sándor gyergyócsomafalvi építész tervei alapján. A harangokat Pozsonyból, a szobrokat Tirolból vásárolták. Felszentelése három év múlva, június 27-én, Szent László napján és az ő tiszteletére történt. Önálló plébániája 1901-ben létesült, addig Csíkszentmiklós filiája volt.

Faharangtoronya a 19. században készült. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván.

A római katolikus kápolna - a Bíró család építette az 1694-es tatárbetörés előtt. A kápolnát 1861-ben újították fel. Havasboldogasszony titulusaként a búcsút augusztus 5-én tartják.

Örmény katolikus templom A merkantilista szerzet temploma 1781-ben épült, a jótevők költségén, Világosító Szent Gergely tiszteletére. A falu központjában látható. Az örmény katolikus szertartású plébániát 1785-ben szervezik meg. Az örmény katolikus Szentháromság Egyesület alapítólevele is ismeretes. Cintermet, a templomudvart erődszerű fal övezi. Az anyakönyveket 1765 óta vezették (Tófalvi Zoltán adata, 1998).

Ortodox templom. 1879-ben épült a külterületi telepeken (Bükkloka, Kóstelek, Csügés) élő román lakosság számára.

A Gyimes felé vezető út kijáratánál, a kis kanyar közelében egyetlen ágasfából ácsolt csengettyű áll. A fatörzs kettős ága közé szerelték fel a kis harangot. Tűz és elhalálozás jelzésére használják.

A Rákos utcában 70. szám alatt lévő bennvalón van Gergely Imre faháza (a 19. században épült). Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván.

A csíkszépvízi víztározó. A Nagyszépvíz-patak völgyének középső szakaszán 1986-ban egy földgátat emeltek. A mesterséges tóba ömlik a Pálos-pataka és a Szalonka-pataka. A tározó Csíkszereda vízellátását biztosítja. Az idelátogató vendégek nagy része a síkirándulások híve, de sokan Székelyföld és Erdély szépségeit szeretnék alaposabban megismerni, kapcsolatot teremteni, barátságot kötni. Ha esetleg hóhiány miatt a megye egyik leghosszabb (900 m) sípályája helyben nem használható, akkor a csíksomlyói, zsögödi és hargitafürdői sípályákat lehet igénybe venni. A vendégek kikapcsolódhatnak a környék gyönyörű tájaira szervezendő kirándulások, séták alkalmával, a sporthorgászok pedig az alig 200 méterre fekvő víztározóban horgászhatnak. A sárkányrepülésre a közeli magassági pontok kedvező lehetőségeket kínálnak.

Csíkszépvízi fogadó

A szálloda 80 személy elszállásolására és étkeztetésére alkalmas. Az első emeleten 4 ágyas szobák vannak fürdőszobával, WC-vel, a második emeleten lakrészek 2, 3 ággyal, társalgóval, fürdővel. Központi fűtés, szauna, szolárium, konditerem. A 80 személy egyszerre történő étkeztetésére alkalmas vendéglő éjjel nem tart nyitva. Szeretnének szabadtéri úszómedencét, tenisz-, röplabda-, és mini focipályákat készíteni.