A Csíki medence

Hargitafürdő (Harghita-Băi, Hargita Bad)

Ma Csíkszeredához tartozó település, a csíkiak kedvenc síparadicsoma. Nevét 1898-ban törzskönyvezték és közigazgatásilag Csicsó községhez sorolták be. Az első világháborúig tartozott hozza. Innen a Csicsói-fürdő vagy Csicsói Büdös-fürdő elnevezés. Hegyvidéki jellegű, helyi érdekű fürdő- és üdülőhely. A Borhegyese lejtője közelében emelkedik a Kossuth szikla (1399 m). A hegyvidéki település tengerszint feletti magassága 1300-1400 m, az Uz Bence-menedékház magassága 1345 m. Hargitafürdő neve a kaolin-kitermeléshez, a változatos összetételű borvízforrásokhoz, a mofettához, valamint a téli sportlehetőségek bő választékához kapcsolódik. A volt 4-es számú általános iskolája a Nyírő József nevet viseli.

Udvarhelyszék területét elhagyva, Csíkszereda felé haladva a 13A országútról a tolvajos-hágói emlékmű (kereszt) mellett, a régi útkaparóház előtt balra kell letérni. A 7 km-es, meredeken kapaszkodó bekötőút (a 138A megyei út) 1942-ben épült ki, majd egy részét 1980-as években lebetonozták. Csíkszeredától 22, Székelyudvarhelytől 46, Madéfalvától 18 km-re települt, mintegy 1400 m tengerszint feletti magasságban.

Hargitafürdő a Központi-Hargitában, Csicsói Hargita hegycsúcs (1761 m) lábánál fekszik, 1350 m magasan. A Csicsói Hargitáról a déli fekvésű Bagolykő (1679 m) közelíthető meg.

Hargitafürdőt a kaolin-kitermelése tette ismertté, meg a már régebbről használt borvízforrásai és mofettája. Mindezek a Csicsói Hargita sűrű fenyveseinek szívében találhatók. Hargitafürdő mofettái, gőzlői és a peremvidéken igen gyakori a vasas magnéziumos, erősen szénsavas ásványvíz-források feltörése, melyek az erőteljes vulkáni utóműködésről tanúskodnak. Délre a Borhegyese (1379 m) magasodik a Fejszó-patak völgyfőjében (ugyanitt borvízforrás van). A síelésre alkalmas hó általában 4 hónapot tart. Télen a középhószínt meghaladja a 60 cm-t.