A Csíki medence

Lázárfalva (Lăzăreşti)

Sokáig Alcsík legdélibb faluja, végfaluja volt. A Tusnád és a Hí-patakok találkozásánál fekszik, alig 3 km-re Csíkkozmástól. Csíkszentmárton községhez tartozó falu (6 km). Csíkszeredától 22 km-re fekszik, 690 m magasságban. Lakossága 1992-ben 621 fő volt, 3 román kivételével mind magyarok. Lakói híres kőfaragók voltak. Mindezt számos kőkereszt, kőház és kapuláb igazolja. Az Uz völgyével a Rugát-hágó biztosítja a kapcsolatot.

A falu belterületén egykor 48 borvízforrást emlegettek. Jóízű a Nagy-borvíz forrás. A falu határa a Csomád-hegytömb tetejéig és a Szent Anna-tóig húzódik. Kis falusi fürdőtelepek is kialakultak a falu határában: ezek a Fortyogó és a Nyírfürdő. Ez utóbbiban a fagerendákkal bélelt szabad medencében fölbuzgó források vizét a reuma "vontatására" használják a helybéliek. Több helyen mofetta-gázok törnek a felszínre. Jelentős kútja a Tízeskút, amely ivóvízzel látta el a falut.

Római katolikus temploma Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében (1992) műemléképületként szerepel. Benkő Károly (1853. 118) még a csínos kőkápolnát (a katolikusoké), északnyugaton pedig a román kápolnát említi. Ugyancsak említést tesz Apor Lázár udvarházáról és a déli fekvésű, a Kúria-dombon lévő, akkor pusztulófélben levő Petki István főkirálybíró kastélyáról.

Görög katolikus temploma Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében (1992) műemléképületként szerepel. A háromrészes templomocska kis toronnyal 1742-ben épült. A vastag kőfalakat támpillérek erősítik. Homlokzatán kör alakú, virágdíszes ablaka van. Hajója deszkamennyezetes, ikonosztázának fala téglából rakott. A vakolat alatt feltehetően freskók húzódnak (János Pál, 1970). A templom hívek nélkül maradt.

A Miklóssy-kuriában ma a kultúrotthon van.

Gyalogtúra szervezhető a Kúria-dombra, a Tusnád és a Hí-patakok közötti dombra (az egykori Petki kúria romjaihoz), a kénhutákhoz, a Mohos- és a Szent Anna tóhoz (turistajelzés nélkül). A Szent-Anna-tóhoz 3 óra gyaloglással juthatunk el. A Nyerges-tetői túra egy óra gyaloglást igényel.