Borszék vidéke

Galócás (Gălăuţaş)

Galócás, Platonest, Salamás, Hódos együttesen 1850-ig a Maros Loka elnevezést viselték. Neve nem Galacból, sem a légyölő galócából, hanem a galóca nevű halból származik, melyet nagy számban halásztak a Marosból és egykoriban a magyarói (Aluniş) hűbéruraknak szállították a Maros középső szakaszára. Ma ez a 2766 lelket számláló község, (ebből magyar csupán 735 fő), több kisebb faluból áll: a község bejáratánál Tolésén (Toleşeni) és Nucén(Nuţeni), a belterülettől délnyugatra fekvő Galócáspatak (Gălăuţaş-Pârâu), majd Preluka vagy Perlaka (Preluca) és Zápodea (Zăpodea, Zapogya - a hasonnevű patak völgyében) és a község déli kijáratától délre, az Ursar-patak völgyében fekvő Szérűsdomb vagy Ármándombja (Dealu Armanului). Galócás 1925 körül önállósult Gyergyóvárhegytől (Subcetate). 1996. január 1-én a község lakossága 2.955 fő volt.

Ortodox fatemplom (Biserica Adormirea Maicii Domnului) 1791-ben épült és Maroshézvízről 1903-ban szállították mai helyére. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván.

Gyalogtúra Galócáspatakról az Öreg-tetőre

Salamás után a 12-es műút átvezet a Salamáshoz tartozó Kerekfenyő(Platoneşti) településen (1 km) és Runk(Runc) településeken, majd a Galócáshoz (Gălăuţaş) tartozó Tolésén (Toleşeni) házai előtt (átellenben a Maros bal partján) Nucén (Nuţeni) és Plopis vagy Jegenyés (Plopiş) szétszórt házai láthatók. Ezután Moglán (Moglăneşti) érintésével Maroshévíz (Topliţa) következik. Itt találkozik a 12-es és a 15-ös főút.