Kászon vidéke

Kászonaltíz (Plăieşii de Jos )

A Csíki-havasok déli végződésénél, a Kászoni-medence keleti peremén fekszik. A Kászoni-medence központi települése, s egyben Nagykászon (Altíz, Feltíz és Impér) közigazgatási központja. Csíkszeredától délkeletre, tőle 46 km-re fekszik. Csíkkozmástól balra kanyarodva, a Nyerges-tetőn át, a Kézdivásárhelyre vezető 11B országúton, majd Kászonújfaluból a 121G megyei úton közelíthető meg (10 km). Kézdivásárhelytől északra, tőle 28 km-re fekszik. 1992-ben lakossága 483 fő volt, 34 román kivételével mind magyarok.

Római katolikus temploma Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében (1992) műemléképületként szerepel. Kászonaltíz egyik kiemelkedő dombján, az Egyházhágó dombján áll. Nagykászon temploma néven is ismeretes. A gótikus templom román kori templom helyén s részben alapjaira épült a 15. században. A bástyás kőfallal körülvett templom a hajdaninak 15. századi szögletes szentélyét őrzi. A templom román kori emléke a 69 cm magas keresztelőkút (Köpeczi S. József, 1929). Harangja 1642-ből való. A templom kriptájában található Andrási Miklós római katolikus pap közel 280 éves múmiája (1732-ben halt meg). Ugyancsak itt pihen Lukács Mihály tanár, a csíkszeredai középiskola bentlakásának alapítója. A temető csavart faragású fejfái három öles méretűkkel, verses sírfeliratukkal méltán vonják magukra a látogatók figyelmét.

Ajánlott látnivalók: a havasalji táj, az ásványvízforrások ("Fehérkő", "Répát", "Salutáris", "Veresszék", "Kicsiromlásmező") Tamás Ágnes faháza (94. sz.) a 19. században épült. Borbáth András fakapuja (327. sz.) 1886-ban épült. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében (1992) ezek az épületek műemléképületként szerepelnek.

Érdekes a hagyományos népi építkezés, a farsangi búcsúztatás, a népi fafaragás és szövés. Jelentős táncház-mozgalma. Híres volt a kászoni zsindely. A Nádaska-patak völgyében cserép- és téglaégetéssel foglalkoztak. Mivel sok a szilvafa, így a pálinkafőzés is jelentős foglalatosság.

A faluturizmus kedvelők figyelmébe ajánlott ez a település, a nagykászoni Római Katolikus Egyház Vendéglátó Háza áll a vendéglátók rendelkezésre. A vendégfogadó házban 4 szoba és 8 ágy áll a vendégek rendelkezésére, van hideg és meleg víz, fürdőszoba és tusoló helység, mellékhelység és a szállásért adományt (tetszés szerint) fogadnak el. Az étkezés önellátóan működik, rendelkezésre áll konyha aragázzal és hűtőszekrénnyel. A községben egészségügyi rendelő, posta, gépkocsi-szerviz létezik.