Parajd környéke

Korond turistaösvényei

Gyalogtúra a Firtosi várhoz és a Firtosi hegyre (1062 m)

Útirány: Korondi kerámiaüzem - Sugó-patak jobb partján felfelé - Tóhely (tanya) - Firtos kútja (forrás) - Firtosvár - Firtos-hegy

piros sáv, 8 km, 480 m szintkülönbség, 2 óra.

A Firtos-csúcs legfőbb látnivalója Firtos vára, amely a Keselyűs-tető, a Péter-hegyese és Vár-tető magaslatai között foglalt helyet.

Korondi körtúra.

Útirány: Korond - Árcsó motel - Csereerdő - Pálpataka - Pálpataki-nyereg - Vadászház - Fenyőkút - Kalonda-tető

jelzés: sárga pont, 22 km, 8 óra, 520 m szintkülönbség

Gyalogtúra Székelyvarságra

Útirány: Korond - Fekete-pataki nyereg - Fenyőkút - Veresmező - Nagy Küküllő völgye (varsági út).

jelzés: Sárga kereszt, 11 km, 4 óra, 300 m szintkülönbség

Gyalogtúrák a Kalonda tetőről

Korondot déli irányban elhagyva, a 13A műút a Kebeled-patak völgyében a Kalonda-tető felé halad.

Gyalogtúra Szencsedbe

Útirány: Kalonda-tető-Szencsed-Oroszhegy

jelzés: sárga sáv, vagy a mezei út mentén, 8 km, 2 óra

Útunkat a sárga sáv turista jelzés jelöli, amely a 13A műúttól Szecseden át Oroszhegyig vezet. Az enyhén emelkedő vulkáni fennsíkon havasi kaszálók és legelők között, a Kopasz-tetőt és a Nyikó feje északi részét érintve Szencsedre érkezünk.

Kalonda-tető - Székelypálfalva

A Kalonda-tetőről a műúttól jobbra (nyugatra) indulunk. A gerincen, legelők között 4 km gyaloglással érkezünk a Szilas (1009 m) lábánál elterülő Székelypálfalva fölé. A vulkáni fennsík széléről a Korondot Pálfalvával összekötő régi út ("Nagy út") mentén ereszkedünk le Székelypálfalvára.

Kalonda-tető - Szilas - Firtos-hegy

A Kalonda-tetőről a Szilas (1009 m) oldalában, juthatunk el a Firtos-hegyre (1062 m). (8 km, útjelzés nélkül, 2-3 óra)

Ha egy teljes napot rászánhatunk, érdemes 21 km-es gyaloglással bejárni Sóvidék keleti peremét a Kalonda-tető - Szencsed - Fenyőkút - Pálpataka - Mórickő - Csere-domb - Árcsó útvonalon, a sárga pont jelzés mentén (5 óra).

Korond falu Árcsó turistaház (Corund Arciu) - Pál-pataka (valea lui Pavel) - Fenyőkút (Fântâna Brazilor) - „Négyes elágazás" - Kalonda-tető (Pasul Calonda)

Jelzés: sárga pont Túraidő: 7 óra A túraút hossza: 22 km. Szintkülönbség: 520 m

A korondi Árcsó turistaháztól kiindulva átvágunk a DN 13A főúton, és északkeleti irányba átmegyünk a csere-dombi erdőn túl Békás-telep házai közt, a Pálpatak pásztorfaluba. Innen délkeleti irányba átlépünk a Korond patakán, majd átmegyünk a Fenyőkút pásztorfalu és a „négyes" elágazásnál délnyugati, majd délkeleti irányba, végigmegyünk a Fehér-nyéki nagy legelőn, ahonnan nagy kanyart leírva dél, majd délnyugati irányba felmegyünk a Kalonda-tetőre és a házaknál, bekapcsolódunk a DN 13A főútba, amely Székelyudvarhelyről Korondra, majd Parajdra vezet.

Korond falu (Corund) - „Négyes elágazás" - Fekete-patak - a Görgény 25-ös varsági útvonal (drumul nr. 25 Vărsag).

Jelzés: sárga kereszt Túraidő: 4 óra A túraút hossza: 12 km. Szintkülönbség: 460 m

Korond délkeleti utolsó házaitól indulunk el, északkeleti irányba, a Fehér-nyéki úton, amely felvezet a „Négyes elágazás"-ig, Fenyőkút alá. Innen tovább emelkedünk, ugyanabba az irányba, és a Fekete-patak meg a Veres-mező közti úton haladva bekapcsolódunk a Görgényi 25-ös, nagyküküllői útba, amely Varság faluba vezet.