Székelyudvarhely és a Madarasi Hargita

Zetelaka túraútjai

Zetelaka (Zetea) - Fedeles-hegy (Fedelin) (870 m) - Fedeles-házak - Fenyéd-pataki út (drum Brădeşti) - Fenyéd-pataki erdőkitermelő út (d.f. Brădeşti) - DJ 13A - Máréfalva (Satu Mare) - Fenyéd (Brădeşti)

Jelzés: sárga pont (készülőben)

Túraidő: 7 óra A túraút hossza: 21 km. Szintkülönbség: 470 m

Ez egy tavasz-nyár-őszi körtúra útvonal, amelyet télen sízők is bejárhatnak

Kiindulási pont Zetelakáról a Fedeles-hegy (870 m) felé vezető úton. A templomtól elindulva 1 km után áthaladunk a Nagy-Küküllő hídján és emelkedünk a Fedeles-tető északi oldalában a házakig, ahova kövezett út vezet. Idáig a 27-es, kék ponttal jelzett úton jövünk fel. Az utolsó ház után jobbra lekanyarodunk déli irányba. Átlépünk a Fenyéd-patakon és visszakanyarodunk a Fenyéd-pataki erdőkitermelési útra, amely 6 km után levezet a DN 13A műútra. Innen 3 km-t teszünk még gyalog. 2,8 km ( egy óra) alatt érünk be Fenyédre. Innen Küküllőkeményfalvát érintve visszajuthatunk Zetelakára.

Zetelaka (Zetea) - Fedeles-tető (870 m) (D. Fedeliu) - Fedeles szénacsináló házak (11 ház) - Madarasi-Hargita turistaház

Jelzés: kék pont Túraidő: 8 óra. A túraút hossza: 22 km. Szintkülönbség: 1090 m

Nyári időben is nehéz, fárasztó út, télen csak fiatal, jól síző hegymászóknak ajánlatos.

Kiindulási pontunk a zetelaki templom, ahonnan a fedeles-tetői úton, áthaladva a Nagy-Küköllő hídján másfél óra alatt, északkeleti irányba, kijutunk a fedelesi 11 házhoz, majd onnan bal felé haladva elérjük a desági házakat. Innen a Desági-település, erdei ösvényen keleti irányba jó óra alatt eljutunk a 19-es túraút sárga keresztes jelzésekig, ahonnan déli irányba fordulva 1 km utat teszünk meg a 19-es útvonalon és a Fambéd forrásánál megint keleti irányba fordulunk és haladunk felfelé a Fambéd patak ösvényén. Kijutunk a nagy-tetői 21-es útvonalra, ahol a kék kereszttel jelzett gerincösvényen, a Mihály-havas keleti felében, 8 óra alatt kijutunk a Madarasi-Hargita turistaházhoz.

Zeteváralja (Subcetate) - Ivó-patak völgye (Valea Ivo) - Ivófalu (Izvoare) - 1-es Fedeles-kút (Fântânele acoperit) - Ivó-patak e.k. útja (drum pârâu Ivo) - Fertő-nyereg (1-es főgerinc út, kék sáv)

Jelzés: sárga sáv Túraidő: 6 óra A túra hossza: 17 km. Szintkülönbség: 720 m

Kiindulás Zeteváraljáról a DJ 138-as műútról a Zsigmond-telepi deszkagyártól. Az Ivó völgyét követő erdőkitermelési úton haladunk felfelé északkeleti irányba, Ivófalun át az 1-es Fedeles-kúthoz, ahol balra térünk és ugyanabban az irányban megyünk tovább az erdőkitermelési úton, az Ivó-tető alatti (1076 m) kis erdei útig, ahonnan még 3 km-t megyünk az erdei úton és utána egy jó gyalogösvényen kijutunk a Fertő-nyeregi kis láposhoz.

Ivó völgye - 1-es Fedeles-kút (I. Fântâna acoperit) - Filio-völgyi e.k. út (drum for. Filio) - Madarasi-Hargita turistaház (Cab. Harghita Mădăraş)

Jelzés: kék kereszt Túraidő: 3 óra A túraút hossza: 8 km. Szintkülönbség: 640 m

Az Ivó völgyéből az 1-es Fedeles-kúttól indulunk jobbra az erdős, fenyves Filio erdőkitermelési úton keleti irányba, a patak bal partján. Az utolsó 3 km-t nagy emelkedővel szerpentines úton tesszük meg az erdészházig, ahonnan 800 m után feljutunk a Madarasi-Hargita turistaházig.

Zetelaka (Zetea) - Oroszhegy (Dealu) - Farkaslaka (Lupeni)

Jelzés: sárga pont Túraidő: 3 óra A túraút hossza: 8,4 km. Szintkülönbség: 20 m

Zetelakáról Oroszhegyen át Farkaslakára lehet kirándulni. Jó kövezett út köti össze ezt a három falut. Télen is járható útvonal.