A Gyilkostó és környéke

Megközelíthetőség, szálláslehetőség

Megközelítése

A Hagymás-hegység Gyergyószentmiklós (Gheorgheni) felől közelíthető meg a legkönnyebben. Itt halad át a Brassót (Brasov) Dédával (Deda) összekötő 400-as vasútvonal (a régi Székely körvasút), valamint a 12-es számú országos főútvonal.

Vasúton még a térség az 501-es Madéfalva (Ciceu) - Adjud vasútvonalon is elérhetú, mely a gyimesi csángóvidéket szeli át, Gyimesközéplok (Lunca de Mijloc) községnél a Hagymás-hegység délkeleti csücskét érinti.

Moldva felől vasúton a Piatra-Neamt-Békás (Bicaz) vonalon Békás városáig utazhatunk vonattal (509-es vasúti vonalszám), tovább autóbusszal közelíthető meg a Hagymás térsége.

Muúton a Hagymás-hegység több helyen érhető el a Gyergyószentmiklós-Piatra-Neamt vonalon (12/C jelzésű műút). Ez az útvonal Gyilkostó üdülőtelep érintésével átszeli a térséget, a 15-ös számú főútvonal, mely Maroshévízt (Toplita) köti össze Piatra-Neamt városával, Gyergyótölgyesnél a hegység északi határát érinti, míg a Csíkszereda-Balánbánya (12-es számú országút, illetve 125-ös megyei út) és Csíkszereda-Gyimesközéplok (12/C jelzésű országos főút) a Hagymás déli részét érik el.

Szálláslehetőségek

Gyilkostó

Gyilkostó motel (Motel Lacu Rosu): Az üdülőtelep központjában (967 m) fekszik 2 és 3 ágyas szobák, 4, 5 ágyas lakosztályok saját fürdővel, központi fűtéssel. A szálló összesen 80 férőhelyes. A mellette levő Gyilkostó vendéglő értekezletek, szakmai találkozók és rendezvények szervezésére egyaránt alkalmas. Napsugár villa (Vila Raza Soarelui): A Csíki-Bükk sziklafalainak déli lábánál fekszik (965 m), 80 férőhelyes, központi fűtéssel, egyes szobákat fürdővel is elláttak. A szállóhoz vendéglő és tekepálya is tartozik. Bucur villa (Vila Bucur) 990 m magasságban fekszik 56 férőhelyes, hideg-meleg vízzel, vendéglővel és bárral van ellátva. Cohárd menedékház (Cabana Suhard) a Kis-Cohárd déli lábánál fekszik (1090 m), 55 férőhelyes, kályhafűtéssel. A menedékházhoz vendéglő is tartozik. Fontosabb villák még: Sas (Vulturul), Bükk (Faget), Tusnád (Tusnad), Kikötő (Debarcader) (Ranova), Őz (Caprioara) (Iasi), Fenyőcske (Bradut), Bors és Kassay, kapacitásuk 10-55 személy, kályhafűtéssel. Kempingek: Nyári idényben a Bucur villa mellett 54 faházikó üzemel és 10 a Cohárd menedékház mellett. A Napsugár villával szembeni faházikók állapota nem megfelelő, ezért működésük szünetel. A régebbi térképeken látható juh-pataki kempinget felszámolták. Az üzemelő faházikók mellett sátorozási lehetőség is van.

Békás-szoros

A Békás-szorosban (km 29) a régi Gyopár villa leégett, helyette még nem építettek mást, mellette csak a Márta villa (Vila Marta) működik, amely melléképületeivel együtt 34 férőhelyes. A villa közelében nyári idényben négy faházikó működik, valamint sátorozási lehetőség is van. A szorostól lennebb Békásszoros faluban (Lunca Bisericii falurészben) épülő üzletház és panzió fogja várni a tervek szerint 2000-tól a látogatókat.

Egyeskő

Egyeskő menedékház (Cabana Piatra Singuratica) az Egyeskő lábánál (1504 m) fekszik, 30 férőhelyes, 10 priccs és 20 vaságy van a két használható (lakható) helyiségbe betömörítve. Ajánlatos saját hálózsákot vinni azoknak, akik a menedékházban szándékoznak éjszakázni. A kályhafűtéses menedékházban nincs elektromos világítás. Fürdőszoba, fürdési lehetőség nincs.

Gyergyószentmiklós

Négyes motel (Popas Turistic km 4) Gyergyószentmiklóstól 4 kilométerre fekszik 860 m magasságban, 32 férőhelyes 2, 3, 4, ágyas szobák központi fűtéssel. A motelhez 29 faházikó tartozik, mellette sátorozási lehetőséggel.