Szentegyháza

Szentegyháza (Vlăhiţa)

Hargita megye legmagasabban fekvő városa, átlagos tengerszint feletti magassága 860 m. Közigazgatási jogköre sajátosan alakult: volt falu, majd kiváltságos mezőváros, újból falu, aztán nagyközség, 1968-tól újból város. Érdekes településszerkezete van: északon a "falu" található, eredeti nevén Oláhfalu, az itt legelőbb letelepedett Oláh János nevű pásztor után, délen a "város", az egykori Szentkeresztbánya Rókavárossal együtt. A város híressége a vashámor, mely múzeumi érték, és a vasüzem, amely valamikor helyi nyersanyagból - lövétei vasércből faszénnel olvasztott kitűnő minőségű nyersvasat. A bányát 1838-ban Gyertyánffi József bányamérnök kezdte rendszeresen és szervezetten működtetni.

Oláhfalun tulajdonképpen két falut értettek Szentegyházasfalut és Kápolnásfalut. A község a reformáció idején is megmaradt a római katolikus valláson. Szentegyházasfalu római katolikus temploma 1760-ban épült. Az épület két gótikus gyámkövet és egy gótikus szentségtartó fülkét is megőrzött másodlagos elhelyezésben.

A falunak - a fejedelmek által többször is megerősített - kiváltsága volt, hogy mivel a határa szűk, terméketlen és sovány, tizedet a fejedelemnek ne fizessenek, hanem "erdőik és vizeik hasznát és termését maguk vegyék, s határaikat szabadon és békében, akadálytalanul" használhassák. Az oláhfalviak kiváltsága később sok egyenetlenség, konfliktus oka volt. Fakereskedéssel foglalkoztak. Sok erdélyi építkezéshez szállították a faanyagot. Báthory Gábor azzal újította meg kiváltságlevelüket, hogy kötelezte őket évente 1000 szál deszka Kőhalomba szállítására.

Szentegyházán a főút melletti kultúrotthon padlásterében Haáz Sándor zenetanár szállásadási lehetőséggel ellátott Helyi Kismúzeumot hozott létre, amit szintén érdemes megtekinteni, a szállást kihasználni, mert innen - terepjáróval, vagy nehéz terepet bíró gépkocsival - fel lehet jutni a Madarasi-Hargita menedékházhoz. Aki pedig az utat gyalog akarja megtenni, annak jelzett út áll rendelkezésére.

A város közelében a Pokol-láz környékén (877 m) található a több hektár nagyságú nárciszrét, ahol minden év májusában megrendezik a Nárcisz-fesztivált. Aki értékeli a népi táncokat és a népzenét, kihasználhatja ezt a lehetőséget.

Vlahica határában, az 1974-1975-ben végzett kutatófúrások eredményeképpen ártézi jellegű 26 °C fokos melegvíz került a felszínre. 1976-ban épült meg a Vlahicai-fürdő, a strand és a telep, ahol szálláslehetőség, kempingházikók és sátorozásra alkalmas hely is van. A strand előnye, hogy könnyű megközelíteni: a Csíkszereda - Székelyudvarhely 13/A főút mellett, a várostól két kilométerre, keletre van.