Regiunile istorice din județ

Ciucul de Mijloc și de Sus (Közép- és Felcsík)

"Dezavantajul major al Ciucului este, că frumusețile și bogățiile naturii ascund localnicilor și străinilor deopotrivă mulțimea bogățiilor subsolului, iar simplitatea și naturalețea oamenilor și a mediului creat de aceștia ascund pentru străin - dar câteodată și pentru unii localnici - cât de bogat în simțământe și talente este sufletul secuilor de aici."
(Venczel József, 1938)

La nord de Miercurea-Ciuc începe Ciucul de Sus. Depresiunea de 40 km lungime, 10-15 km lățime este împărțită în două de masivul Kőd. Se considera în trecut, că numai partea bazinului care se află la nord de aceasta, aflată la o altitudine medie de 700 m aparține de Ciucul de Sus, restul, dintre Racu și Miercurea-Ciuc, aflându-se la altitudinea medie de 670 m constituie Ciucul de Mijloc. Având o suprafață totală de 922 km2, un număr de 89.412 locuitori (1996) din punct de vedere administrativ se compune din 2 orașe (Bălani și Miercurea-Ciuc) și 7 comune (Cârța, Dănești, Frumoasa, Mihăileni, Păuleni, Sândominic și Siculeni).

Localitățile din Ciucul de Mijloc și de Sus pot fi accesate ușor prin rețeaua de drumuri naționale (DN 12, DN 12A, DN 13A). Un tezaur bogat de construcții medievale și de bogății și frumuseți naturale, precum și munții din zonă reprezintă un mediu propice turismului. Capacitatea turistică a zonei s-a îmbunătățit considerabil, dar este necesară o mai bună gospodărire a resurselor naturale, zona având un potențial balneo-climateric neexploatat la parametrii optimi. Cel mai important lucru ar fi ridicarea importanței numeroaselor stațiuni balneo-climaterice de interes local la un nivel mai înalt.