Regiunile istorice din județ

Zona Casinului (Kászon vidéke)

Străbătut de DN 11B cu traseul Cozmeni - Casinul Nou - Târgu Secuiesc și de DJ 121G pe traseul Casinul Nou - Plăieșii de Jos - Iacobeni zona are o rețea de comunicație bine dezvoltată. Se întinde pe 308,1 km2, pe data de 1 ianuarie 1996 avea 3.143 locuitori.

Este una din cele mai mici zone ale județului Harghita, o zonă cu tradiții populare specifice bine păstrate. Din punct de vedere administrativ este o singură comună, Plăieșii de Jos formată din cinci sate: în afara centrului comunal, Casinul Nou, Iacobeni, Plăieșii de Sus și Imper. În secolele XVI-XVII scaunul Casinului era format din patru sate, Plăieșii de Jos și de Sus fiind încă nedivizați la aceea vreme. Zona este vestită pentru arhitectura populară specifică.

Denumirea Kászon - (Casin) este foarte probabil de origine slavă, având semnificația de pârâu acrișor, fiind strâns legată cu frecvența apelor minerale din zonă. Pe lângă cele 152 familii de "secui liberi" menționați în secolul al XVII-lea Casinul a avut o singură familie de primori, cu 12 familii de iobagi în jurul conacului. Majoritatea populației trăia din creșterea animalelor pe fânețele și pășunile montane păstrate în composesorat. În târgurile din Ciuc și Trei Scaune ei vindeau surplusul de animale și produse animaliere, asta fiind principala sursă de venituri ale zonei de-a lungul secolelor.

Depresiunea Casinului este deschisă spre sud, spre Ciuc se poate circula prin pasul "Nyerges", iar cu valea Trotușului prin pasul "Aklos". Cea mai apropiată linie ferată trece prin Tușnad, la 23 km vest.

Casinul este o zonă etnografică aparte, cu port popular, obiceiuri populare specifice, meșteșuguri populare variate. Culorile specifice țesăturilor din Casin au fost roșu, galben-verzui și albastru, făcând ușor identificabile țesăturile de aici de restul celor produși în Secuime. Portul popular, mai ales cel femeiesc are și el particularitățile sale. Este important tezaurul de forme și motive ale sculpturii păstorești, ale diferitelor obiecte de uz casnic, porțile și monumentele funerare caracteristice zonei. Un eveniment specific și caracteristic zonei este suita de obiceiuri legare de sărbătorirea întrării în post.

Condițiile pentru turism sunt încă sub posibilitățile potențialului turistic al zonei. Numai turismul sătesc și de tranzit sunt oarecum dezvoltate, capacitatea de cazare este limitată. Turismul balneo-climateric are condiții naturale excelente, dar baza de tratament și de cazare este practic inexistent. Sunt condiții foarte bune pentru organizarea turismului de vânătoare și de drumeție.