Regiunile istorice din județ

Zona Odorheiului (Udvarhely vidéke)

Zona Odorheiului este cunoscută și ca cel mai vechi Scaun secuiesc, câteodată amintit și Scaunul-Mamă al Secuimii. Odorheiul Secuiesc este centrul istoric al zonei, situat în valea Târnavei Mari.

Zona este cu cele mai vechi și mai multe atestări documentare din întreaga Secuime. Multe din bisericile orașului prezintă fragmente certe din secolul al XIII-lea, aceasta fiind o altă dovadă certă privind stabilirea timpurie a secuimii în această zonă. Târnava Mare, având o lungime totală de 246 km, dintre care 85 km în județul Harghita, este cursul de apă principal al zonei.

Suprafața Scaunului Odorheiului în 1876 a fost de circa 50 de mile pătrate, pe care trăiau 111.000 persoane, având 2 orașe (Odorheiul Secuiesc și Vlăhița). De atunci situația administrativă a suferit modificări importante, fiindu-i alipite încă 10 sate. Specificul zonei este multitudinea de sate mici, așezate printre dealurile zonei, accesibile în marea lor majoritate numai prin căi de acces de interes local. Turismul - în afara orașelor și a câtorva repere interesante - nu are infrastructura necesară pentru a asigura exploatarea potențialului natural, etnografic, arhitectural și balneo-climateric al zonei. Punctele cheie în dezvoltarea viitoare ar putea fi monumentele arhitecturale medievale relativ bine conservate ale zonei. Turismul rural are un potențial important, unele sate deja beneficiind de pe urma acestui tip de turism la modă în zilele noastre.