Meșteșugurile tradiționale

Țesutul, torsul, cusutul, bătutul dantelelor

Țesutul și torsul reprezintă până în zilele noastre una dintre cele mai răspândite îndeletniciri casnice. Nici cele mai bogate sortimente ale produselor fabricilor de textile n-au reușit să elimine complet din casa țărănească războiul de țesut. Încă mai sunt case în care se aude bătaia lui ritmică, mai ales iarna. Cerințele mereu crescânde sunt satisfăcute cu ajutorul producției de proporții industriale a unităților cooperației meșteșugărești.

La Sândominic, Frumoasa, Corbu, pe Valea Trotușului in casele țărănești se fac acele pături groase, călduroase, moi - după dărăcit - numite cergi.

Covorul, pătura, cuvertura, păretarul, făcute din lână toarsă și vopsită, împodobite cu alesături, sunt deopotrivă cunoscute și răspândite pe ambele părți ale masivului Harghita. Motivele ornamentale geometrice ale covorului secuiesc, folosirea cu măsură a culorilor (maro-ruginiu, mov, albastru închis, vânăt, alb, sau verde deschis și roșu vișiniu) au un caracter tradițional. Țesăturile de lână cu motive florale reprezintă produse și obiecte de zestre îndrăgite în zonele cu populație românească. Țesutul covoarelor vopsite, îndeletnicire reînnoită, prin bogăția de culori și motivele ornamentale se înscrie, de asemenea, pe linia păstrării tradițiilor. Aceste produse pot fi cumpărate peste tot în județ, în magazinele de artă populară.

Din bumbac, cânepă și in, ori din amestecul acestora sunt țesute prosoape, fețe de mese, șervete, păretare tivite, fețe de pernițe ornamentale. Această îndeletnicire casnică este caracteristică tuturor zonelor județului. În proporții mai mari asemenea țesături se fac la Dănești, Cristuru-Secuiesc și împrejurimile lor, folosindu-se tehnica și motivele tradiționale de țesut.

Motivele în cruciulițe ale pernelor, cuverturilor, fețelor de mese se caracterizează printr-o bogată varietate. Prin reînnoirea colecțiilor de modele din zonele Ocnelor, Casinului, Ciumanilor, Sânmartinului se aplică din nou pe pânză o ornamentare populară tradițională.

Broderiile de un colorit extrem de bogat de pe Valea Mureșului, pe lângă faptul că reprezintă frumusețea portului popular local românesc, se găsesc și pe prosoapele, șervețelele, pernele ornamentale atât de căutate. Aceste broderii cusute cu butuci sau prin împunsături paralele, sunt produse de renume.

Varietatea infinită a motivelor cusute pe dos, caracteristice zonelor locuite de ceangăi, de asemeni reprezintă una dintre comorile neprețuite ale artei populare a județului.

Ornarea bundițelor, deși se socotește parte a micilor meserii, prin motivele ornamentale pe care le folosește reprezintă una dintre ramurile cele mai specifice ale creației populare. O mare varietate a bundițelor brodate regăsim de la marginea nordică a județului, de la Bilbor și până la Păltiniș (Odorhei). Pe ele se contopesc în armonie elementele geometrice stilizate cu motivele florale spontane și care, împreună cu bogăția coloristică, fac cojocelul un adevărat component al veșmântului de sărbătoare.

Un produs de o deosebită finețe al talentului creator îl reprezintă dantela țesută cu bile - bețișoare de la Sâncrai, caracteristică exclusivă a acestui sat. E o adevărată plăcere să urmărești modul în care se țes dantelele, să vezi cum degetele iscusite ale femeilor, prin aruncarea rapidă, peste acele de gămălie care urmează contururile desenelor, a mulțimii de bile din lemn fixate de ață, transformă modelul, aproape cât ai clipi din ochi, în dantele de o rară frumusețe.

Împletiturile de pai de asemenea reprezintă una dintre îndeletnicirile populare, având tradiții mai cu seamă în colțul sud-vestic al județului - în Mugeni, Dobeni, Tăetura, Beta, Aluniș, Crișeni. Locuitorii acestor sate confecționează pălării de paie pentru bărbați și femei, poșete și păretare. La Mugeni se fac din foi de păpușoi practicele genți de ștrand, ștergători de picioare, păretare ornamentate. La Șimonești este răspândită împletitura de nuiele, Coșurile din nuiele lustruite, coșurile pentru sugari, ba și mesele și fotoliile de grădină împletite din nuiele, se bucură de o mare căutare.

La Lupeni, Zetea, Lueta, din dungi colorate de resturi de textile, se țes interesante preșuri figurale care reprezintă, în același timp, și exemple ale creșterii creației figurale naive.