Pelerinajul de la Rusalii

Pelerinajul de Rusalii

Biserica și mănăstirea franciscanilor din Șumuleu sunt un străvechi loc de pelerinaj al secuimii catolice și a ceangăilor din Moldova. Încă din sec. al XV.-lea credincioșii s-au adunat la Șumuleu cu ocazia sărbătorilor Sfântei Maria. Semnificativă în acest sens este și scrisoarea papei Eugeniu al IV-lea din 1444 în care se arată că "întrucât mulțimea credincioșilor obișnuiește să se adune pentru rugăciune și nu încetează să vină aici" pentru a se ruga Sfântei Maria, în schimbul acordării indulgenței depline, îndeamnă locuitorii zonei să ajute franciscanilor la construirea bisericii.

Un moment important al pelerinajului de la Șumuleu îl reprezintă anul 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund a încercat să impună credincioșilor din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin religia unitariană. Credincioșii adunați la Șumuleu, sub conducerea preotului István din Joseni au pornit spre Harghita pentru a înfrunta armata principelui. În acest timp, cei rămași la biserică - bătrânii, femeile, copiii - s-au rugat Domnului și Sfântei Fecioare Maria să-i ajute în apărarea credinței. După respingerea atacului, împodobându-și stagurile cu crengi de mesteacăn bărbații s-au întors la Șumuleu și împreună cu ceilalți s-au rugat Domnului și Sfântei Fecioare, exprimându-și astfel recunoștința pentru obținerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din Secuime și Moldova, dar și din alte părți, vin în pelerinaj la biserica Sfântei Fecioare Maria din Șumuleu-Ciuc și înconjoară în procesiune dealul Șumuleu-Mic, la coborâre împodobindu-și steagurile cu crengi de mesteacăn.

Începând cu anii 1990-1991 anual vin mai mult de 100.000 de oameni în pelerinaj la Șumuleu din toate colțurile lumii și participă la marea procesiune religioasă.

Un rol important în cadrul procesiunii de Rusalii îl are unul din cele mai valoroase obiecte ale bisericii, labarumul, numit de oamenii din popor laborum. Imagini din timpul pelerinajului (Windows Media Player v7.0 sau mai nou)