Calendarul evenimentelor culturale

Obiceiuri de carnaval

Un obicei vechi pe aceste meleaguri este carnavalul din "marțea cenușie", de lăsarea postului Paștelui. Este o reminescență a credințelor populare din epoca precrestină, legate de sfârșitul iernii. Trecerea acestuia, îngroparea simbolică a iernii se desfășoară cu multă veselie, cu oameni îmbrăcați în costume simbolice, măști, elemente de teatru popular, scenete umoristice și cu mult zgomot.

Focul, măștile, recitarea versurilor tradiționale, elementele cheie ale spectacolului, întrega ceremonie zgomotoasă este înrădăcinată adânc în tradițiile precreștine, îmbogățite și modificate pe parcurs de către contribuțiile creștinismului.

Ceremonialul variază de la o zonă la alta, dar sunt identificabile multe elemente cheie, care se repetă cu mici variații peste tot.

Iarna este simbolizată de obicei de un personaj din paie (Ilie, în cele mai multe cazuri) care este foarte bolnav, și este consultat de către un "medic". "Pacientul" se stinge în vaietele și plânsetul asistenței, după care se face pomenirea acestuia, și este dus în afara satului, sau la un loc special, tradițional, unde i se dă foc. Toată această acțiune este "piperată" de verseturi care, printre elementele tradiționale conțin și foarte multă actualitate, mai ales critici la adresa liderilor comunității și a situației zilnice.

Asistența, îmbrăcată în felurite costume (de la polițist în popă sunt prezente toate "notabilitățile" locale), și mascate face cât mai mult zgomot posibil, comentează tot ce se întâmplă și participă activ la acțiune. Elementele de erotism popular prezente fac parte din reminescențele riturilor de fertilitate care, în mare parte au supraviețuit în obiceiurile de Paști.

Din anul 1990 Inspectoratul pentru Cultură a Județului Harghita, sub egida Consiliului Județean Harghita în fiecare an organizează într-una din centrele tradiționale cunoscute ale județului întâlnirea grupurilor care cultivă această tradiție populară. Fiecare zonă etnografică a județului este reprezentată în aceste adevărate festivaluri folclorice ale obiceiurilor de carnaval.