Calendarul evenimentelor culturale

Tabăra de dansuri populare din Ghimeș

Ideea organizări taberei a venit în urma unei discuții între prieteni în anul 1991. András Mihály și András Irén, Bodó-Bán János și Bodó-Bán Enikő, László Csaba și László Lujza, Szalay Zoltán și Antal Rozália au fost cei, care, împreună cu primarul din Lunca de Jos Nagy Imre și directorul casei de cultură Mihók György au organizat aceste tabere. În prima tabără din 1992 au fost numai ședințe de învățare a dansurilor populare și a cântecelor populare în cadrul unor ședințe comune. Pe parcurs s-au introdus ședințe de învățare-predare pentru instrumentiști și pentru soliști de cântece populare.

După primele încercări organizatorii au încercat să coopteze pe toți lăutarii și tarafurile populare din zonă. La început participanții au fost împărțiți în două grupe: începători și avansați. După aceea s-au format grupe distincte pentru cei care au vrut să se familiarizeze cu una din cele două zone folclorice vizate: Ghimeșul și Ciucul de Sus. Mai nou sunt programe separate și pentru copii: jocuri, dansuri și cântece pentru generațiile mai tinere. O altă noutate apărută pe parcurs a fost introducerea în program a ședințelor de lucru manual tradițional, ca alternativă la programul de bază a taberei. Pe lângă meșteșugurile tradiționale locale (tors, țesut, cusut, broderit, încondeiatul ouălor, cioplitul în lemn, pictatul mobilierului) au fost și alte ședințe de lucru manual, cum ar fi prepararea pâslei, păpușilor, etc. În serile de dans întotdeauna participă și persoane din zonă care cunosc dansurile locale, și le dansează cu ocaziile tradiționale locale, deci participanții nu numai că se pot distra, dar pot afla din sursă directă cum și ce se dansează în aceste zone cu un folclor deosebit de bogat. De asemenea și lăutarii, și tarafurile participante - în majoritatea lor - sunt dintre cei care cântă în mod regulat la evenimentele locale, practică această muzică în mod natural. Ședințele de lucru manual sunt conduse de persoane care practică și azi meșteșugurile populare.

Cele două regiuni folclorice pe care se concentrează activitatea taberei sunt Ghimeșul și Ciucul de Sus. Pe parcursul anilor oferta s-a diversificat, de la concentrarea inițială la cele două localități cheie a acestor zone, Sândominic și Lunca de Mijloc azi tabăra cuprinde în întregime cele două zone folclorice, fiind tabere care pun accentul de exemplu pe cultura populară din Cârța sau Ghimeș-Făget.

La invitarea tarafurilor obiectivul primordial a fost, ca aceștia să ofere o distracție consistentă, o atmosferă plăcută. Acest scop a fost atins în asemenea măsură, încât pe parcursul anilor au fost din ce în ce mai mulți participanți cunoscători ai dansurilor și folclorului din zonele de mai sus, care vin în tabără numai pentru a avea parte de o distracție autentică, consistentă. La spectacolele de gală, care în mod tradițional au loc la închiderea taberei participă formații folclorice autohtone, lăutari și tarafuri locale. Taberele oferă deci și un prilej gratuit de a colecta nestemate folclorice pentru orice participant la tabără, mai ales pentru cei care doresc să continue acasă munca începută aici.

Un prilej deosebit pentru îmbogățirea cunoștințelor o reprezintă prelegerile de după-amiază, având subiecte cu o oarecare legătură cu tema taberei: de la folcloristică la obiceiuri populare, medicină populară, etnobotanică, meșteșuguri populare, etno-lingvistică și alte asemenea subiecte. Aceste prelegeri sunt ținute în mod obișnuit de cunoscători, specialiști consacrat al domeniului, cunoscuți și peste hotare, cum ar fi profesorul universitar dr. Andrásfalvi Bertalan, etnograful dr. Balázs Lajos, profesorul Beder Tibor, interpretul popular Berecz András, etnografa Csókos Varga Györgyi, meșterul popular Haszmann Pál, etnograful și etno-muzicologul Kallós Zoltán, folcloristul dr. Kardalus János, interpreta populară Kóka Rozália, șamanu Kovács András, etno-muzicologul Könczei Csilla, profesorul universitar dr. Kürti László, etno-muzicologul dr. Lázár Katalin, etnobotanistul Pálfalvi Pál, etnomuzicologul dr. Szenik Ilona, episcopul Tőkés László și mulți alții.

Din anul 2000 organizarea taberelor a fost preluată de la organizatorii inițiali de către primăria din Lunca de Jos.