Calendarul evenimentelor culturale

Festivalul Narciselor de la Vlăhița (Nárciszfesztivál Szentegyházán)

Pe versanții sudici ai Harghitei care se întind pe o mare distanță pe fânețele cu sol umed (localnicii le numesc laz) din apropierea orașului în fiecare primăvară poienele de narcise (Narcissus stellaris) foarte bogate - câteodată depășind chiar 180-200 fire pe metru pătrat se întind pe o suprafață de cca. 300 de hectare. Cea mai cunoscută dintre aceste poiene este cel de pe poiana Pokol-laz (fâneața Iadului) are peste 100 ha., cele de la Ocland și Vîrghis, din apropiere fiind mai mici și mai des devastate de turiști și de localnici în lunile mai-iunie, pentru valorificarea plantelor.

În apropierea poienii Pokol-láz din anul 1976 în luna mai este organizată Festivalul Narciselor. Tineretul din valea Homorodului, îmbrăcat în port popular se îndreaptă, în mireasma parfumată ce se împrăștie în toată zona, spre poiană, pentru a participa la tradiționalele întreceri cu tineretul din satele și județele învecinate, Covasna și Brașov. Festivalul este un prilej excelent de trecere în revistă a bogățiilor dansului, cântecului, portului și obiceiurilor populare din zonă, o sărbătoare a tinereții, a prieteniei, a frăției, zile de distracție și bună dispoziție.

La festival participă în mod regulat, în afară de localnici formațiile din Zetea, Mădărași, Lueta, Căpâlnița, Tușnad Băi, formația din Mátészalka (Ungaria), formațiile din localitățile înfrățite cu acestea, precum și Ansamblul Popular Național Secuiesc Harghita din Miercurea-Ciuc.