Calendarul evenimentelor culturale

Monumentul din pasul "Niergheș"

Aflat pe traseul DN 11B dintre Cozmeni și Casinul Nou, la altitudinea de 878 m într-o zonă pitorească, în mijlocul unor păduri de brazi monumentul din pasul "Niergheș" comemorează una din ultimele confruntări militare din revoluția și războiul de independență din 1848-49.

Monumentul care se află la cumpăna apelor este dedicat revoluționarilor conduși de locotenent-colonelul Tuzson János care în bătălia din data de 1 august 1849 - cunoscută și ca "Thermopüle al secuilor" -și-au jertfit viața în încercarea de a opri armatele imperiale ruse și austriece pentru a permite restului trupelor revoluționare ale generalului Gál Sándor să se replieze. Două sute de revoluționari au ținut pe loc trupele generalului Clam Gallas, de cel puțin zece ori mai numeroase, fiind învinși în final datorită unui trădător, care a arătat atacatorilor singurul drum în munți unde aceștia au reușit să-i încercuiască prin valea pârâului Ügrös.

Obeliscul, de 5,4 m înălțime a fost înălțat din banii donați de tinerii originari din Casin care au servit la diferite case boierești din București în anul 1897. Monumentul este opera pietrarului și sculptorului italian, stabilit în Jigodin, Poulini și a fost sfințit pe data de 8 august 1897 în prezența unei asistențe de peste 5000 de persoane. La festivități a fost prezent și comandantul revoluționar Tuzson János. Anual, la 15 martie și 1 august evenimentele din timpul revoluției sunt comemorate prin depunere de coroane. Groapa comună, aflată în apropiere, la 100 m peste drum este vizitată anual de foarte mulți turiști din țară și peste hotare.