Calendarul evenimentelor culturale

Festivalul lăutarilor (Prímások találkozója)

Acest festival a fost organizat prima oară în 1997 de către Ansamblul Folcloric Național Secuiesc Harghita și Fundația Domokos Pál Péter. Organizarea festivalului a fost impusă de necesitatea stringentă de a salva valorile muzicii populare într-o perioadă, când situația lăutarilor, tarafurilor populare care cântă muzică populară autentică se înrăutățește pe zi ce trece. O mare parte a tineretului nu mai ascultă, apreciază acest gen muzical. Drept urmare aceste tarafuri au început să nu mai aibă de unde recruta membrii tineri, unele chiar desființându-se, "dinastiile" binecunoscute de lăutari rămânând fără urmași, și odată cu acest fenomen acest segment foarte valoros și foarte bogat al culturii populare fiind în mare pericol de dispariție.

Festivalul lăutarilor a luat naștere tocmai pentru a salva aceste valori. Materialul muzical de o certă valoare folclorică a participanților este înregistrat în studio, folosind tehnică de ultimă oră. Materialul disponibil fiind foarte bogat încă, este necesară continuarea șirului de festivale, invitând alți lăutari, alte tarafuri pentru a îmbogăți în continuare tezaurul strâns până acum. Dacă ne gândim, câte valori autentice s-au pierdut deja o dată cu stingerea din viață a unor lăutari vestiți putem înțelege importanța și urgența continuării lucrului început.

Un alt obiectiv urmărit, pe lângă salvarea acestor valori este de a asigura publicitatea necesară pentru muzica populară valoroasă, pentru a atrage o parte a tineretului spre aceste valori tradiționale, definitorii pentru identitatea culturală a fiecăruia dintre noi. Participanții la festival apar în fața marelui public în spectacole de gală, cu un program bine gândit și pus la punct. Aceste spectacole au avut un succes însemnat, grație bunei organizări, dar mai ales valorilor deosebite reprezentate de lăutarii și tarafurile participante.

Materialul muzical înregistrat reprezintă o valoare inestimabilă, dar valorile existente, neînregistrate încă obligă pe toți participanți, pe organizatori în primul rând să-și continue munca.

Festivalul, începând din august 2000 se organizează în cadrul Zilelor Orașului Miercurea-Ciuc.