Calendarul evenimentelor culturale

Festivalul Muzicii Vechi

Din anul 1980 în fiecare început de iulie se organizează Festivalul Muzicii Vechi în Miercurea-Ciuc. Autoritățile comuniste au interzis festivalul în 1986, care a renăscut în vara anului 1990. La festival în afara artiștilor și grupurilor din România vin oaspeți din Ungaria, Anglia , Statele Unite ale Americii, Turcia, Irlanda și alte țări, care, îmbrăcați în costume de epocă cântă muzică veche pentru numerosul public de obicei nu numai în Miercurea-Ciuc, ci și la Lăzarea. Festivalul Muzicii Vechi este găzduit de obicei de Cetatea Mikó care datează din secolul al XVII.-lea, complexul baroc din Șumuleu și castelul renascentist al conților Lázár din Lăzarea. Atmosfera epocilor stinse sunt readuse printre participant nu numai prin piesele muzicale vechi, dansurile epocii, dar și prin costumele purtate, instrumentele muzicale autentice folosite.

Cel mai mare festival de muzică veche din Europa Centrală și de Est este organizat de Ministerul Culturii, Consiliul Județean Harghita, Inspectoratul pentru Cultură a județului Harghita în colaborare cu Consiliul Local Municipal Miercurea-Ciuc.

Festivalul, pe lângă artiștii și grupurile care vin prima oară, are și câțiva oaspeți permanenți, sau care se întorc foarte des aici, unii dintre ei de renume mondial, cum ar fi ansamblul de Muzică Veche "Kecskés" din Szentendre, Ungaria, Lőrinczi György din Târgu Mureș, formația "Ars Renata" din Budapesta, organiștii renumiți Kecskés Mónika și Deák László din Budapesta și Paul Cristian din Brașov, Corul Madrigal din București și formația "Musica Matricana" din Százhalombatta, Ungaria.