Calendarul evenimentelor culturale

Zilele Orașului Miercurea-Ciuc

Începând cu anul 1998 în fiecare an prima săptămână a lunii august este perioada în care au loc Zilele Orașului Miercurea-Ciuc, când locuitorii orașului comemorează prima atestare documentară a orașului, scrisoarea de privilegii a Reginei Isabela emisă la 4 august 1558 la Turda. Din august 2000 fac parte din suita de evenimente și Zilele Tineretului și Festivalul Lăutarilor, evenimente organizate separat înainte de această dată.

Zilele Orașului durează de obicei 4-5 zile, din program face parte, pe lângă evenimentele mai sus amintite ridicarea drapelului orașului, ședința festivă a Consiliului local, în care sunt acordate diferite distincții, diplome, premii, diplomele Pro Urbe și (eventual) titluri de cetățean de onoare. Fanfarele din satele învecinate contribuie la atmosfera de sărbătoare, au loc târguri de artă populară și a meșteșugarilor, Festivalul Cartofului, întreceri sportive, pe piața Majláth Gusztáv Károly în fiecare zi corturi cu bere, mititei și alte bunătăți stau la dispoziția celor care vor să se distreze până dimineață. Instituțiile de cultură locală se prezintă cu programe festive, au loc prezentări de noi apariții editoriale, vernisaje de expoziții de artă plastică și de istorie locală, întâlniri ale autorilor cu cititorii, evenimente teatrale, concursuri, diferite programe în aer liber pentru copii și părinți. Vineri și sâmbătă au loc concerte în aer liber cu participarea formațiilor locale și din zonă, dar și cu oaspeți de renume, care continuă cu discotecă în aer liber până în zori. Duminica are loc o seară de dansuri populare care de asemenea ține până în zorii zilei. Cetățenii orașului, cu mic cu mare se bucură că "se întâmplă ceva" străzile și piețele centrale sunt pline de oameni veseli, dornici să se distreze.

Întrecerile sportive, "moștenite" de la Zilele Tineretului atrag o audiență largă din cadrul generației mai tinere. De cel mai mare interes se bucură întrecerile de îndemânare automobilistică, dar au loc întreceri de fotbal, street-ball, sah, bicicletă, tenis de masă, întreceri atletice și alte concursuri sportive, de asemenea foarte populare în ciuda căldurii obișnuite în aceste zile. Evenimentul care scoate cei mai mulți oameni în stradă însă este focul de artificii care are loc în mod tradițional la ora 22 în seara zilei de sâmbătă. După aceasta continuă concertele de muzică pe piețele și străzile orașului. Duminica târgul meșteșugarilor continuă, are loc Festivalul Cartofului, cu o mulțime de concursuri legate de principalul produs agricol al zonei, inclusiv concursul de gătit. La prânz începe ultimul eveniment care încheie Zilele Orașului, Festivalul Lăutarilor, încheiat cu programul Ansamblului Național Secuiesc Harghita și cu serata de dansuri populare în aer liber care de obicei ține până în zorii zilei de luni.