Ținutul Odorheiului

Săcel (Románandrásfalva)

Comuna este formată din satele din colțul sud-vestic al județului Harghita, aflat la 20 km de Cristuru Secuiesc, 9 km de Vânători, 14 km de Sighișoara și 48 km de Odorheiu Secuiesc.

Biserica ortodoxă Sf. Arhangheli

A fost construită în locul bisericii vechi, din 1772. Interiorul - icoane pe sticlă, steaguri, etc. - au fost preluat din biserica veche. Turnul datează din secolul al XVII-lea. A fost revopsit în 1971 cu albastru de Voroneți. În anul 1806 Gheorghe Lazăr a fost oaspetele satului timp de 3 săptămâni. Evenimentul este marcat cu o placă comemorativă.

Șoimușu Mic (Kissolymos)

Sat de șoimari vestiți odinioară, păsările dresate au constituit multă vreme contribuția sătenilor la birul plătit către poarta otomană. Satul era vestit odinioară de noroiul în care se putea scufunda pe timp ploios.

Se află departe de centrul comunal, al 4 km, la 24 km de Cristuru Secuiesc, 13 km de Vânători, 24 km de Sighișoara și 52 km de Odorheiu Secuiesc.

Șoimușu Mare (Nagysolymos)

De asemenea sat de șoimari. Privilegiile sale de odinioară, menționate în multe dintre documentele vremii au fost legate de această meserie. În vremurile moderne șoimii apar numai sporadic în zonă, datorită schimbărilor radicale de mediu.

Vidacut (Magyarhidegkút, Kaltenbrunnen)

Biserica ortodoxă

Construită în 1868 pe locul unei biserici mai vechi, datând din 1789. Din biserica veche s-au păstrat icoanele vechi.

Eliseni (Székelyszenterzsébet)

Moșia de odinioară a vestitei familii Eőssi. Familia, care este una din familiile cele mai vechi din nobilimea superioară din Transilvania a fost, printre altele familia adoptivă a lui Péchi Simon (1565-1642), fondatorul bisericii de ziua a șaptea din Transilvania.