Ținutul Odorheiului

Mugeni (Bögöz)

Mugeni este centrul administrativ a 11 sate (Lutița, Beta, Betești, Dejuțiu, Porumbenii Mici, Mătișeni, Porumbenii Mari, Dobeni, Aluniș, Tăetura). Se întinde în depresiunea Mugeni, în valea râului Târnava Mare, lângă drumul județean 137, la altitudinea de 450-475 m. Distanța sa de la Odorheiu Secuiesc este de 11 km, de la Cristuru Secuiesc de 17 km. Gara CFR se află în zona vestică a satului, la 1 km de centru. La nord de Mugeni se găsește satul Tăetura (drumul comunal 18, 5,5 km), spre sud Dârjiu (6 km), spre vest Lutița (4 km).

Biserica reformată

Este una din cele mai frumoase construcții medievale ale zonei Odorheiului. Se află în vechiul centru al satului, pe malul stâng al râului Târnava Mare. Biserica construită în secolul 14. din cărămidă și piatră, având o suprafață de 278 m2, este străjuită de un zid fortificat de apărare din piatră.

Au o deosebită valoare picturile murale din secolele XIII-XIV., tavanul format din casete, și rămășițele unor scrisuri runaice secuiești. Cu ocazia ultimei restaurări, a fost descoperit o parte din zidul construit în secolul al 13-lea în sanctuarul bisericii, iar picturile murale din nacelă care se văd și astăzi, dovedesc data construcției.