Ținutul Odorheiului

Atid (Etéd)

Aflat la intersecția drumurilor județene DJ 135 din valea Goagiului și 136a dinspre Crișeni. Distanța până la Cristuru Secuiesc este de 22 km, la Miercurea-Ciuc 112 km.

Biserica reformată

Se află în centrul satului. A fost reconstruit în 1801-02, după incendiul devastator din 8 septembrie 1792. În incendiu s-au topit până și clopotele vechi, 110 locuitori au rămas fără adăpost. Unele părți din piatră din biserica veche au fost salvate totuși, de exemplu grinda de piatră deasupra intrării sudice, care poartă inscripționată pe ea data 1678.

Cușmed (Küsmöd)

Se află la 2 km nord de centrul comunei, Atid, și la 24 km de Cristuru Secuiesc.

Biserica reformată

Se află pe un deal în nordul satului, străjuit de un zid de piatră. În curtea bisericii se află clopotnița din lemn construită în 1747. Biserica este construită în stil gotic, din donația lui Iancu de Hunedoara după victoria acestuia din 1441 asupra turcilor. Este una din cele 25 de biserici din Transilvania construite cu această ocazie. La origini a fost biserică romano-catolică. Conform datinii pe peretele sudic al nacelei există o pictură murală ce reprezintă Maica Domnului, acoperită de straturi de var, descoperită cu ocazia renovării din 1884, și acoperite la loc, deoarece la vremea respectivă nu dispuneau de tehnica necesară restaurării.

Șiclod (Siklód)

Satul se află pe traseul DJ 135, la 120 km de Miercurea-Ciuc, 68 km de Odorheiu Secuiesc și 8 km de Atid, centrul comunei. Biserica reformată nouă s-a construit în anul 1992 pe baza planurilor vestitului arhitect Kós Károly din anii 1930.

Crișeni (Kőrispatak)

Se află pe traseul DJ 136A printre Atid și Bezidu Nou. O atracție turistică interesantă a satului este colecția de formațiuni de piatră naturale a lui Szőcs Lajos.