Ținutul Odorheiului

Lupeni (Farkaslaka)

Lupeni este cea mai importantă comună a Nicăului de Sus. Este satul natal al renumitului scriitor Tamási Áron, monumentul dedicat scriitorului, mormântul lui și casa memorială, mai ales în timpul verii, sunt vizitate zilnic de către turiști. Satul se întinde în valea Nicăului de Sus, pe cele două maluri ale râului, la altitudinea de 540-580 m.

Monumentul funerar Tamási Áron

Mormântul marelui scriitor al secuimii se găsește la marginea vestică a satului, în spatele bisericii romano-catolice și a cimitirului, într-un parc frumos plin de flori. Din parcare o alee duce la mormânt, trecând printr-o poartă secuiească (sculptată în Satu Mare). În spatele mormântului se află monumentul dedicat scriitorului.

Monumentul lui Tamási Áron

Este opera sculptorului Szervátiusz Jenő, și fiului său Tibor (1972-74). Monumentul este sculptat dintr-o stâncă de 3 metri înălțime, 1 m lățime, având greutatea de 8 tone, adusă aici de pe muntele Harghita, pe care sunt reprezentate personajele din operele lui Tamási: Magdó, tânărul îndrăgostit din piesa "Énekes madár", "Jégtörő Mátyás și diavolul", din nuvela "Ördögváltozás Csíkban" și tânărul păstor din Trilogia Ábel, opera de bază a scriitorului.

Biserica romano-catolică

A fost construită între anii 1842-1848, în stil clasicist, pe dealul Bisericii, aflat la vest de sat, la 581 m altitudine. Dimensiunile bisericii: 47 m lungime, 15,80 m lățime, cu un turn de 38 m înălțime. Clopotele bisericii au fost turnate în Sibiu în 1927, iar orga a fost construită în 1865 de către Mátisfalvi Szőcs Sámuel. În fața bisericii se află monumentul eroilor căzuți în primul război mondial.

Casa memorială Tamási Áron

A fost inaugurată la 24 septembrie 1972. Este casa părintească a scriitorului, construită acum 150 de ani, din lemn cioplit cu acoperiș din șindrilă. În această casă (str. Nagy nr. 238.) s-a născut Tamási Áron la 19 septembrie 1897. Sunt expuse obiectele personale, manuscrisele, operele, scrisorile, fotografiile scriitorului.