Ținutul Odorheiului

Brădești (Fenyéd)

Este comuna limitrofă a municipiului Odorheiu Secuiesc. Din punct de vedere administrativ sunt în subordinea acestei comune satele Satu Mare și Târnovița.

Se situează lângă drumul național 13A, la o distanță de 5 km de centrul municipiului Odorheiu Secuiesc, la 47 km de reședința de județ, Miercurea-Ciuc. Partea mai întinsă, cea nordică a satului se află lângă drumul județean 138, drum care leagă Zetea de Gheorgheni. Satul e renumit de legumele (mai ales ceapa) produse aici, de aici sunt aprovizionate piețele orașului Odorheiu Secuiesc.

Porți secuiești din comuna Brădești

Pe teritoriul satului se află mai multe porți secuiești sculptate. În august 1973 s-au numărat: lângă drumul care duce la Ciuc două porți mari, lângă drumul spre Gheorgheni, pe partea dreaptă 17 porți mari și o poartă mică, iar pe partea stângă 13 porți mari și o poartă mică.

Meșterul popular Dávid Mózes trăiește în Brădești. Dávid Mózes susține, că a construi o poartă secuiească este o operațiune complexă. Meșterul susține că trebuie să fi dulgher, tâmplar și sculptor în același timp. Sculptarea unei porți poate să dureze între 16-20 zile, construirea porții de la alegerea materialului până la ridicarea lui se poate face în 6 săptămâni.

Ornamentele specifice sunt aplicate manual, respectând atât tradiția, cât și preferințele viitorului proprietar. Sculptura în relief poate să aibă adâncimea între 5-10 mm. După finisare poarta este impregnată cu ulei de in.