Ținutul Odorheiului

Merești (Homoródalmás)

Este o așezare aflată în valea pârâului Homorodul Mic, lângă drumul județean 32, la 560-570 m altitudine. Legătura cu satele aflate în valea pârâului Homorodul Mare se realizează prin drumul județean 132A.

Valea pârâului Vârghiș și peșterile de la Merești

Valea pârâului Vârghiș a fost declarată în anul 1980 zonă de protecție a naturii. Are 800 de hectare și se află în administrarea Consiliului local din Merești.

Valea pârâului Vârghiș Se întinde la est de satul Merești, la distanța de 9 km. Dinspre est valea abruptă este mărginită de crestele calcaroase "Felső Mál" (936 m), dinspre vest de "Alsó Mál" (935 m). Valea a fost de fapt formată de apele pârâului Vârghiș și are o lungime de 4 km.

Peștera Orbán Balázs ("Kőlik" - "Gaura de piatră"). Accesul la peșteră: dinspre Merești (9 km), dinspre Vârghiș (14 km cu automobilul până la pârâul "Hidegaszó", după care mergând pe jos 1 km). În 1973 aici au fost construite poduri suspendate, care însă nu mai sunt folosibile. Semne turistice: de-a lungul crestei munților Perșani - Rika putem urma semnul "crucea albastră", între Vârghiș - peștera de la Merești - "triunghiul roșu", dinspre Harghita de Sud - Baraolt, în sus pe valea Cormoș - "punctul galben". Din anul 1931 peștera poartă numele lui Orbán Balázs. Urcarea la intrarea - cândva zidită - a peșterii se poate face pe trepte.

Locuri de cazare

La case particulare (50 de paturi), administrator: Józsa Albert, 4158 - Merești, nr. 36. Telefon: 2 (Merești). La Merești există și restaurant cu grădină de vară.