Ținutul Odorheiului

Băile Homorod (Homoródfürdő)

Mica localitate balneară se află în valea Homorodului Mare și a pârâului Băilor, la o altitudine de 740-760 m, la 18 km de Odorheiu Secuiesc, 34 km de Miercurea-Ciuc și 6 km de Vlăhița, de care aparține din punct de vedere administrativ.

Localitate subalpină veche, cu băi de interes local de apă minerală, azi tabără de tineret de interes național, cu mai multe izvoare de apă minerală vestite (izvoarele Lobogó, Mária, Csorgó, Homoródi, Ilona, Fenyves). Microclima localității este tipic subalpină, ferită de vânturi, propice recreării, stărilor postoperatorii. Este o localitate tipică a turismului de tranzit. În vilele taberei sunt aproximativ 4000 de locuri de cazare, se organizează și tabere de creație, are un centru de conferințe apreciat în ultima vreme. Localitatea are si un hotel de două stele, restaurant, bar și are un potențial de cazare suplimentar în vilele particulare.

Izvoarele de lângă drumul național

Izvorul Homorod Izvorul "Csorgó" Izvorul "Lobogó" sau "Kápolnás", cu debitul de 7200 l/zi este cel mai mare izvor din localitate, preferatul turiștilor. Izvorul "Maria" Izvoarele de la Baia Rece Izvorul "Klotild" Izvorul "Ilona" Izvorul "Kálmán" Izvorul "Tódor"

Caracteristica comună a apelor izvoarelor de mai sus este conținutul bogat în minerale (Li, Mn, Br. J). Sunt utilizate atât în scopuri curative, cât și ca apă de băut. După unele dovezi indirecte putem spune, că apa acestor izvoare au fost folosite și în timpul ocupației romane.

Ruinele "Földvár"

Se află pe "Láz", în apropierea vechiului drum roman, au fost descrise prima dată de către Téglás Gábor. De fapt sunt urmele unui castellum roman de 36x36 m. La numai 200 m sud-vest de acesta se află alte ruine de fortificații romane, de 23x15 m, datând probabil din secolul al II-lea. Cele două ruine sunt declarate rezervații arheologice conform registrului monumentelor județului Harghita din 1992.

Găzduire

Tabăra de elvi are o capacitate de aproximativ 700 de persoane. Tabăra este administrată de Direcția Taberelor din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Harghita (Miercurea Ciuc, bul. Timișoarei nr. 15., etajul II. camera 314, tel. 00-40-66-113006). Tabăra are camere cu 2-4-8 și 10 paturi, apă caldă este numai în vilele nr. 6. și 21. (în total 108 locuri de cazare).

Hotelul Homorod (29 locuri de cazare, în camere cu 2-3 locuri, restaurant, bar).

Pensiunea Lobogo de trei stele (30 locuri de cazare, în camere cu 2 locuri,apartamente, restaurant, bar).