Ținutul Odorheiului

Izvoare (Ivó)

Se află în valea pârâului Izvoare, pe versantul vestic al Harghitei, la o altitudine cuprinsă între 750-800 m deasupra nivelului mării. Accesibil pe drumul forestier ce duce la Cabana Harghita Mădărași (8 km în amonte). Aparține de comuna Zetea, aflat la 12 km în aval.

Cătunul de odinioară este acum "a doua casă" pentru mulți locuitori din Odorhei, și nu numai, a devenit un centru de recreere și stațiune subalpină dominat de case de vacanță în proprietate particulară.

Facilități turistice

Camping În partea superioară a localității, în apropierea punctului de confluență dintre pârâurile Izvoare și Filo este o tabără construită pentru tineretul creștin.

Cabana Harghita Mădărași (1675 m). Drumul forestier, care pleacă din Sub Cetate urcă muntele urmând valea pârâului Izvoare, apoi pe valea pârâului Filo (10 km). Poate fi accesat și din Vlăhița, tot prin drum forestier (12 km), sau pe un traseu turistic (marcaj albastru, 4-5 ora). Servicii oferite: 8 camere, 40 paturi, dușuri, spații comune (sală de mese, sală de distracții), bar, masă caldă, gustări reci, încălzire centrală. Pot fi închiriate săniuțe și echipament complet pentru schi. Pârtii de schi din zona cabanei: Zárug (nivel mediu), Vargyas (nivel mediu), Sugó (începători), Kicsi Mihály (avansați), Nagy Mihály (experți). Mai multe pârtii sunt amenajate cu teleschi. Pârtiile sunt asigurate de serviciul Salvamont din Odorhei. Mai multe trasee turistice din Masivul Harghita trec în zona cabanei, de exemplu cel care face legătura cu stațiunea Harghita Băi (14 km - 3,5 ore). Este ținutul vânatului mare, a lupilor și a cocoșului de munte. Prin pasul Ferteu se poate coborâ pe un drum forestier în Mădărași.