Ținutul Ciucului

Mădărași (Csíkmadaras)

Din punct de vedere geografic este cea mai sudică așezare din Ciucul de Sus, fiind prima așezare după defileul Oltului de la Racu. A fost vestit datorită minereului de fier, pentru ceramica neagră și pentru apele sale minerale. Până în 1843 a avut și o mină de mercur. Fiind localitate de mineri, a avut privilegiul de a trimite deputați proprii la Dietele Transilvaniei (echivalentul parlamentului în epoca respectivă), după cum reiese de exemplu și din actele Dietei din 1682. Pârâul Mădărași punea în mișcare nu de mult 32 de gatere. A fost membră a composesoratului celor 6 sate ("Hatfalu havasa" -Sândominic, Tomești, Ineu, Cârța, Dănești și Mădărași). Căruțașii vestiți ai satului au dus cheresteaua pe piețele ardelene. Are ștrand și băi de apă minerală. În anul 1992 în sat au trăit 2297 locuitori. Din punct de vedere administrativ aparține de Dănești. De sat aparține cel mai înalt pisc al Masivului Harghita, Harghita-Mădărași (1801 m).

Vatra satului se află la 5 km nord de Racu, în lunca Oltului, la altitudinea de 710-720 m, aflându-se la 18 km de Miercurea-Ciuc. În valea pârâului Mădărași, pe drumul forestier marcat cu crucea albastră putem ajunge la Zetea.

Biserica Romano-catolică actuală a fost construită între anii 1790- 1796. Are în componență câteva elemente de piatră sculptată care provin dintr-o biserică mai veche.

La ieșirea dinspre vest a satului, în locul numit Grădina Principelui în anul 1992 a fost construită Căpâlna Sfântului Anton pe ruinele uneia vechi, care servea muncitorii care lucrau la fostele cuptoare de prelucrare a minereului de fier.

Băile Mădărași se află în locul numit "Nagy Eger", pe malul din dreapta al Oltului, lângă calea ferată. Apa minerală, care țâșnește de la o adâncime de 250 de metrii începând din anul 1951 este folosită pentru tratamente, în băile de interes local. Este un izvor mezotermal cu apă bicarbonată, feruginoasă, fiind izvorul mezotermal cu cel mai mare debit din Ciucul de Sus. După răcire poate fi folosită și ca apă de masă. În clădirea băii construită în 1952, dotată cu 8 vane se tratează boli cardio-vasculare, afecțiuni ale sistemului nervos, boli ginecologice. Apele fiind foarte bogate în CO2, prin separarea acestuia este posibilă și folosirea lui într-o mofetă.

Ștrandul cu apă mezotermală din centrul comunei, în apropierea podului Oltului este destul de puțin folosit, datorită scăderii în timp a debitului izvorului, probabil din cauza depunerilor mineraliere din interiorul puțului.

Izvorul de apă minerală Köpüs-borvíz de pe cursul superior al pârâului Minei izvorăște în apropierea minereului de cinnabarită (minereul mercurului) la altitudinea de 1200 m. Are un debit atât de mare, încât dă naștere la un adevărat pârâu, așa zisul "Borvizes patak" - pârâul cu apă minerală.

La numărul 620, funcționează o moară construită în secolul al XIX-lea, monument de arhitectură.