Ținutul Ciucului

Armășeni (Menaság)

Se întinde la o distanță de 25 km de Miercurea-Ciuc, la 12 km de drumul național nr. 12, lângă drumul județean nr. 123C, în valea pârâului "Toplița", la altitudinea de 822 m. Numărul locuitorilor satului (conform datelor recensământului din anul 1992) este 726.

Dinspre vest hotarul natural al satul este vârful "Bakos". În partea nord-estică a satului, numită "Vigaszó" au existat băi de apă minerală cu minunate efecte curative. Cândva din apa pârâului "Aranyásás" au spălat aur, iar din muntele "Őrálló" au extras pietre calcaroase folosite la construcții.

La sud de creasta "Ménaság-Nyilénk" și muntele Coșnea, la granița dintre Ciuc și Moldova în valea pârâului Sulița se află satul Coșnea (Kóstelek). Este un sat tipic de defileu, cu un singur rând de case, locuit de ceangăi.

Biserica romano-catolică este monument arhitectural, conform registrului monumentelor județului Harhgita (1992). Biserica-fortăreață a fost construită pe locul unei biserici (în stil roman) în secolul al XV-lea în stil gotic . Prima atestare documentară a bisericii datează din 1583. Biserica însă este mult mai veche, mai mulți cercetători sunt de acord că datează din prima jumătate al secolului al XIII-lea. Azi este una din cele mai valoroase monumente eclesiastice din Ciucul de Jos. Piesa cea mai veche a bisericii este o fereastră cu rosetă din sacristia bisericii, în cel mai frumos stil roman. Aceasta a fost preluată din biserica veche care a existat în acest loc din secolele XI-XIII. Biserica mai conține și alte elemente specifice acelei perioade, de o frumusețe aparte. O altă particularitate a bisericii sunt frescele din perioada goticului timpuriu, modificate ulterior, în anul 1455, anul pictării tavanului.

Altarul gotic construit în 1543 din anul 1915 este păstrat la Budapesta, în tezaurul Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum), fiind o piesă remarcabilă a expoziției permanente. Picturile din componența altarului au fost pictate în jurul anului 1520 după gravuri ale lui Albrecht Dürer.

Statuia ostașului rănit, opera sculptorului Szervátiusz Jenő amplasat la intrarea sudică a cimitirului este monument dedicat eroilor primului război mondial. Este monument, conform registrului monumentelor județului Harhgita (1992).

Armășenii Noi (Ménaságújfalu)

Vatra satului este la altitudinea de 775-800 m, pe traseul DJ 123C.

Femeile din Armășenii Noi la data de 8 octombrie 1707 au înfrânt în confruntare directă armata austriacă. Peste câteva luni coloneii Akton și Graven au trimis o nouă armată în scopul pedepsirii satului rebel. În memoria martirilor pe muntele Pósa locuitorii au înălțat o frumoasă capelă.

Potiond (Potyond)

Vatra satului este la nord de Armășeni, la 26 km sud-est de Miercurea-Ciuc. Este ultimul sat din valea pârâului Fișag. În anul 1992 avea 267 locuitori. De sat aparține vatra fostului sat Borloka, devastat de trupele imperiale conduse de colonelul Graven în 1705.

În partea de nord a satului în ultimii ani ai secolului XIX s-a construit o capelă romano-catolică, monument arhitectural.

Casa lui Erdély Amál (nr. 183.) construit în secolul al XIX-lea este de asemenea monument arhitectural