Ținutul Ciucului

Ciucsângeorgiu (Csíkszentgyörgy)

Vatra satului se află în valea pârâului Fișag la 22 km sud-est de Miercurea-Ciuc, la altitudinea medie de 757 m. Suprafața comunei (intravilan și extravilan) este de 236 km2, fiind al doilea din județ după Plăieșii de Jos. Satele componente: Bancu, Ciobăniș, Eghersec, Ghiurche, Cotormani, Armășeni, Armășenii Noi și Potiond. În 1992 avea 1.960 de locuitori. Căi de acces: dinspre Armășeni pe DN 12 și DJ 123C, sau dinspre Sânmartin.

Biserica romano-catolică , este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992. Ca mărime este imediat după biserica banderială din Racu. Una din cele mai frumoase și mai mari biserici gotice din Ciucul de Jos, este îngrădită de un zid fortificat de 5-6 m înălțime.

Capela Pósahegyi Nagyboldogasszony este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992. Se află pe Dealul Capelei (Calvar), la o altitudine de 945 m. În apropiere se află un loc numit "Paphalála" (moartea preotului). Legenda spune, că în secolul al XVII-lea, cu ocazia unei invazii tătărești doi preoți s-au ascuns într-un loc cu ienupăr, dar au fost găsiți de tătari și măcelăriți pe loc.

Bisericuța ortodoxă Sf. Gheorghe a fost construită în secolul al XVIII-lea, este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992.

În sat se află peste 15 gospodării populare, care sunt declarate monumente ale arhitecturii populare, conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992.

Ghiurche, Eghersec, Cinod (Gyürke - Egerszék - Csinód)

La est pe traseul DJ 123, care duce spre Dărmănești întîlnim cătunele Eghersec și Ghiurche.

Eghersec (Egerszék). La 24 km de Sânmartin în valea pârâului Eghersec pe traseul DJ 123 la poalele sudic al vârfului omonim se află localitatea montană, care în 1992 avea 322 locuitori.

Ghiurche (Gyürke) se află la 24 km de Ciucsângeorgiu, în 1992 avea 9 locuitori.

Cinod (Csinód) este un mic cătun din valea pârâului Uzului pe traseul DJ 123.

Ciobăniș (Csobános vagy Csobányos)

Se află la 32 est de Ciucsângeorgiu, în valea pârâului Ciobăniș, la granița dintre județele Harghita și Bacău. Are 31 de louitori.

Cotormani (Kotormány)

Satul poate fi accesat pe drumul comunal nr. 9, virând la stânga (spre nord-vest) de pe drumul județean nr. 123C. Se află la 14 km de Miercurea-Ciuc. Locuitori lui susțin că satul lor împreună cu Armășenii au fost primele așezări din Ciucul de Jos. Capela ridicată în cinstea Maicii Domnului datează din 1640. Satul aparține de comuna Ciucsângeorgiu. Numărul locuitorilor din Cotormani este 92 (conform datelor recensământului din 1992), numărul caselor este 30, în sat se află trei porți secuiești și o biserică. În locul pădurilor de odinioară acum sunt fânețe.