Ținutul Ciucului

Jigodin (Zsögöd, Csíkzsögöd)

Az suburbia dinspre sud a orașului Miercurea-Ciuc, dinaintea anului 1930 era comună independentă de oraș din punct de vedere administrativ, împreună cu Jigodin-Băi. Numele său este inseparabil de numele pictorului Nagy Imre (1893-1976), (supranumit "Rembrandtul secuilor"). Fosta stradă principală, azi strada Pictor Nagy Imre este acum artera de intrare dinspre sud al orașului Miercurea-Ciuc. Numele derivă din cuvîntul din maghiara "ség" cu semnificația "munte". (Szőcs János, 1991).

Situat la altitudinea medie de 660-680 m la nord de defileul Oltului care marchează capătul sudic al bazinului Ciucului de Mijloc este localitatea cea mai sudică a regiunii.

Galeria Nagy Imre (în strada Pictor Nagy Imre) este reperul turistic principal al localității. Construit în 1973, adăpostește o colecție bogată din operele pictorului. Pictorul a donat orașului peste 6000 din operele sale. "Eu nu intensific culorile, ci încerc să copiez natura. Rar apare în această ipostază. Acest moment trebuie pândit, observat și - asta-i mai greu - de pus pe pânză. Cine a depășit natura, putea s-o facă, pentru că nu trăia în natură..." - spune în autobiografia sa.

Casa memorială și monumentul funerar Nagy Imre (1893-1976) se află în spatele galeriei. Este o casă simplă, cu prispă, cu trei odăi, la care pictorul a construit un atelier în anul 1966, unde a lucrat până la moarte. Dintre multiplele recunoașteri oficiale a talentului său amintim premiul "Zichy Mihály" pentru grafică din 1939, titlul de "Artist emerit al României" din 1957, precum și medalia Meritul Cultural clasa I.

Biserica romano-catolică este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992. Construit în secolul al XV-lea, în stil gotic, reconstruit în secolul al XVIII-lea în stil baroc. Construit din donația familiei Mikó din localitate, biserica are o sculptură ce reprezintă Fecioara Maria din anii 1510-1520. Altarul (1673) conține o pictură ce reprezintă Sfânta Treime care este mai veche. Din anul 1988 este parohie de sine stătătoare.

Conacul Mikó construit la începutul secolului al XIX-lea în stil neoclassic-empire este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992.