Ținutul Ciucului

Lăzărești (Lázárfalva)

Mult timp a fost satul cel mai sudic al Ciucului de Jos. Se așează la punctul de întâlnire ale pârâurilor Tușnad și Hi, la numai 3 km de Cozmeni. Aparține de comuna Sânmartin (6 km). Distanța sa de Miercurea-Ciuc este 22 km, se situează la altitudinea de 690 m. Satul în 1992 a avut 621 locuitori. Lacul Sfânta Ana este pe teritoriul satului Lăzărești. Băile Nyír se află în valea pârâului Hi.

Locuitorii satului au fost pietrari renumiți. Ca dovadă, în Lăzărești întâlnim și astăzi numeroase cruci din piatră, precum și case și stâlpi făcute din piatră sculptată. Trecerea în valea Uzului se face prin pasul Rugat.

Pe teritoriul satului cândva s-au numărat 48 de izvoare de apă minerală. Apa izvorului Nagy-borvíz este foarte bună la gust. Hotarele satului se întind până la vârful masivului Ciumat și până la Lacul Sfânta Ana. În valea pârâului Tușnad există două mici băi comunale: Fortyogó și Nyírfürdő.

Biserica romano-catolică Este monument arhitectural, conform registrului monumentelor județului Harhgita (1992). A fost construită în 1883 din donațiile a 75 familii, în locul capelei care a ars în 1882. Altarul bisericii a fost construit de Miklós József, împreună cu meșterul tâmplar András Antal. Orga bisericii este opera lui Boda József.

Biserica greco-catolică (Biserica Sf. Nicolae) Este monument arhitectural, conform registrului monumentelor județului Harhgita (1992). Este o bisericuță cu un mic turn, construită în 1742. Sub tencuiala pereților se presupune că se găsesc fresce. Biserica a rămas fără credincioși, locuitorii satului fiind romano-catolici.

În Conacul Miklóssy astăzi funcționează casa de cultură a satului.