Ținutul Borsecului și Topliței

Bilbor (Bélbor)

Este localitatea cea mai nordică a județului Harghita. Comuna este vecină cu județul Suceava. Până în anul 1860 era localitatea cea mai nordică a Secuimii, fiind proprietatea comunei Ditrău. Comuna se află la 28 km de gara CFR de la Toplița, iar hotarul județului Suceava se află la numai 9 km de localitate. Distanța pe drumul județean 174B până la așezarea Capu Corbului este de 18 km. Cu ocazia recensământului din 1992 numărul populației a fost de 2850.

Comuna Bilbor se află pe Valea Bistricioarei la o altitudine de 900-1053 m în mijlocul unei imense păduri de conifere.

Comuna Bilbor este cea mai bogată așezare din județul Harghita în privința izvoarelor de apă minerală - pe teritoriul administrativ a comunei fiind aproape 700 de izvoare. Aceste izvoare de apă minerală sunt la fel de bune calitativ ca și cele de la Borsec.

Cele mai importante izvoare de apă minerală sunt:

  • La picioarele Bâtcăi izvoarele: Suscai, Hangan, Stan Ion, Dumitru Bici, Ioan Nichitei, Simon Lungu.
  • La piciorul Bilborului izvoarele: Truța Gh. Raita,
  • În partea estică a comunei izvorul Albu, iar inspre nord cele trei izvoare Vâlcănești, izvorul "Borkut". Toate izvoarele de apă minerală sunt bogate în bioxid de carbon, izvorul cu cel mai mare debit de apă fiind izvorul Șașca având un debit de 800L/oră.

Biserica ortodoxă "Sf. Nicolae" este considerat a fi monument. A fost construit între anii 1795-1797 și se află la aproximativ 100 m de localitate pe partea estică a acesteia. În jurul bisericii se află mai multe pietre funerare. Are picturi murale deosebit de valoroase, de asemenea cele zece icoane din biserică sunt capodopere ale artei naive. Trebuie amintit de asemenea poarta din lemn a cimitirului.

Biserica romano-catolică (nr. 203) de asemenea din lemn a fost construită în anul 1899. Biserica s-a ars în anul 1990 topindu-se chiar și clopotul cel mic.

Clădirea Școlii Generale precum și Clădirea Consiliului Local au fost construite între 1936-1938. Aceste clădiri figurează în cataloagele de specialitate ca monumente.

Mlaștina "Pârâul Dorneanu" se află pe un teritoriu de aproximativ 3ha la o altitudine de 910 m fiind o rezervație naturală importantă care este alimentată mereu de izvoare de apă minerală. Pe lângă turbă găsim și tufuri calcaroase care înglobează rămășițe ale plantelor din era glaciară cum ar fi Menyanthes trifoliata, Salix repens, Liguaria sibirica precum și multe alte plante relicve ale vegetației tundrei.

Pot fi organizate excursii pe jos pe următoarele trasee:

  • Bilbor - Valea Sertinei - Năureasca : marcaj cruce albastră, 7km , diferență de nivel fiind de 490m, durata aproximativ 2,5 ore.
  • Bilbor - Pârâul Borkut - Bistricioara - Aluniș (1440m) - Drăgoiasa : marcaj linie albastră , 10 km, diferența de nivel 412m, durata aproximativ 3,5 ore.
  • Bilbor - Pârâul Vaman - Neagra - Broșteni (Pârâul Csutak): marcaj cruce albastră, 7,5 km, 366m diferență nivel, durata 3 ore.
  • Răchitiș - Năureasca - Toplicioara: marcaj punct roșu apoi linie roșie, 12-14 km, durata 5-6 ore cu posibilitatea de popas la Cabana Coada Vacii.
  • Bilbor - Toplicioara - Vârful Răcilă - Aluniș - Vaman - Harlagi (1589m) - Vârful Țibleș (1669m): marcaj o dungă roșie, 30 km, diferență nivel 720 m, durata excursiei aproximativ 10-12 ore.