Ținutul Gheorghenilor

Joseni (Gyergyóalfalu)

Una din cele mai mari și cele mai vechi așezări din Depresiunea Gheorghenilor, aflat la încrucișarea DN 13B și DJ 126, la 6 km vest de Gheorgheni. Strada principală este denumită "Drumul Sării", fiind identic cu traseul vechiului drum pe care se transporta sarea de la minele din Praid în Gheorgheni și mai departe, în Moldova. Lăzarea se află la 4 km pe DJ 126, Ciumanii la 2 km, Susenii la 6 km. Localitatea se află la altitudinea de 743-763 m deasupra nivelului mării. Vechiul traseu al "drumului sării" dinspre pasul Putna urma valea pârâului Șumuleul-Mare și a Mureșului spre sud. Drumul spre pasul Bucin a fost construit în anul 1853. Cunoscut ca centru de pelerinaj multisecular. Localitatea - conform datelor recensământului din 1992 - are 6.037 locuitori.

Biserica romano-catolică se află în centrul satului, lângă piață, străjuită de un zid de piatră. Este una dintre cele mai vechi biserici din depresiune. Biserica este monument arhitectural, conform registrului monumentelor județului Harghita (1992). Turnul bisericii este una din puținele construcții în stil roman al zonei. Poarta de piatră, datând din secolul al XIII.-lea de asemenea este construit în stil roman și a rămas intact, rezistănd furtunilor istoriei. Datarea de pe poartă - 1213 - însă este considerat a fi neverosimil. Întregul ansamblu poartă-turn este un exemplu clasic, de o frumusețe rară în întreaga Secuime a stilului roman după părerea specialiștilor.

În secolul al XV.-lea biserica este reconstruită în stil gotic, etajele inferioare ale turnului rămânând intacte. Ferestrele intrării principale sunt mărturii a acestei reconstrucții, ca și alte elemente de decorațiuni interioare. Turnul este înălțat cu câteva etaje. Cu ocazia reparațiilor capitale din 1930 în peretele nordic au fost găsite alte fragmente din această perioadă, elemente de fereastră și ușă, precum fragmente caracteristice stilului roman.

În sudul localității a existat și o bisericăgreco-catolică unită construită în 1850. În recensământul din 1748 a românilor din depresiune localitatea figurează cu 40 de familii de români, care aparțineau de parohia din Voșlobeni.

În anul 1998, cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la prima atestare a școlii a fost dezvelită statuia lui Domokos Pál Péter, opera sculptorului Miholcsa József, și a fost dezvelită placa comemorativă a primului învâțâtor al localității, învățatul Mihály

Traseu turistic recomandat:Craterul Saca - Tătarca

Borzont (Borzont)

Satul, cu casele înșirate pe marginea DN 13B care duce spre pasul Bucin și Praid se întinde pe valea pârâului Borzontul Mare începând cu kilometrul 10 de la Gheorgheni. Satul s-a format prin construirea de către locuitorii din depresiune - în principal cei din Joseni - a unor case aflate în apropierea pășunilor montane și a pădurilor. În anul 1770, în urma ciumei în sat sunt aduși familii de români de religie ortodoxă din Moldova.

Rezervația Mestecăniș se întinde la marginea DN 13B în zona localității. Deși este declarată zonă de protecție a naturii, intervenția umană este omniprezentă, mestecenii sunt tăiați, aratul a dus la dispariția numeroaselor exemplare de specii de plante ocrotite, unele sunt chiar în pragul dispariției.

Altarul bisericii romano-catolice, recent construite este adus din capela Sfântul Ștefan al Ungariei din Joseni.

Traseu turistic recomandat: Borzont - craterul Saca-Tătarca.